sobota, 30 marca 2013

Schab gotowany 10 minut - soczysty i kruchy

Przepis na ten schab od dawna widniał w starym zeszycie. Wreszcie postanowiłam go zrobić. Jest idealny nie tylko na świąteczny stół, ale także na każdą inną okazję. Bardzo aromatyczny, kruchy i bajecznie pyszny, taki właśnie jest schab przygotowany według tego przepisu. Cały jego sekret tkwi w odpowiedniej marynacie, którą skomponowałam według własnego smaku. Rewelacyjna propozycja dla zabieganych, bo jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Wystarczy dwa gotowania po 5 minut i już możecie cieszyć się jego smakiem. Polecam! 


Składniki:
1 kg schabu
2,5 litra wody
80 g soli
6 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
5 ząbków czosnku
2 łyżki suszonej mieszanki ziół (majeranek,oregano, tymianek, cząber)
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
4 owoce jałowca
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki cukru 





Do dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną wodę. Dodać sól, pieprz, cukier, majonez, musztardę, roztarte w dłoniach zioła, pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziarna kolendry, jałowca i ziela. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dodać do garnka. Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić mięso do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne. Smacznego!

 

13 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie i soczyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam. Ja mam w kuchni dwie lewe, więc będę zaglądać do Ciebie i podglądać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam. Ja mam w kuchni dwie lewe, więc będę zaglądać do Ciebie i podglądać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do odwiedzania i gotowania :)

      Usuń
  4. Dziś gotowalam pierwsze 5 minut jutro kolejne 5 minut i zobaczymy co z tego będzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ktos publikuje Twoj post zapewne bez Twojej wiedzy http://wiedzma60-kuchnia5przemian.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, ale na szczęście jest są to tylko posty odsyłające do mojego bloga, więc wszystko jest ok.

      Usuń
  6. Dziś zrobiony, dziś zjedzony ;).. Pierwszy przepis, wiemy już, że nie ostatni :)... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie!mam pytanie ile to jest 80g soli w przeliczeniu na łyżki i czy czosnek w tym przepisie jest obowiązkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek nie jest obowiązkowy, ale pomijając go uzyska się zupełnie inny smaku schabu. 1 łyżka soli to ok. 19 g.

      Usuń
  8. swietne przepisy,mam juz swoje lata I wciaz ucze sie czegos nowego,brawo za to ze dzielisz sie z nami swoimi przepisami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie ... mam male pytanie, czy moge uzyc swiezych ziol .. ? ... Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jednak trzeba dać ich dwa razy więcej niż suszonych.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...