Pyszne, puszyste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i rabarbarem to słodkość, która sprawdzi się na wiele okazji. Idealna do weekendowej kawy, na piknik czy wiosenne przyjęcia w ogrodzie :) Zrobisz je z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz pod ręką :) Będzie pysznie :)
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (grzałka góra-dół). Mąkę z proszkiem przesiać. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Jajka wbić do miski i dodać cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać do czasu, aż jajka będą puszyste i nabiorą jasnego koloru. Stopniowo naprzemiennie dodawać po łyżce mąki i oleju, cały czas miksując. Ciasto przelać do formy, na wierzchu dość ciasno ułożyć truskawki i rabarbar. Ciasto piec ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z formy i studzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)