1 kg schabu
2,5 litra wody
80 g soli
6 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
5 ząbków czosnku
2 łyżki suszonej mieszanki ziół (majeranek,oregano, tymianek, cząber)
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
4 owoce jałowca
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki cukru
Do dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną wodę. Dodać sól, pieprz, cukier, majonez, musztardę, roztarte w dłoniach zioła, pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziarna kolendry, jałowca i ziela. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dodać do garnka. Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić mięso do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne. Smacznego!
wygląda smakowicie i soczyście :)
OdpowiedzUsuńmniam. Ja mam w kuchni dwie lewe, więc będę zaglądać do Ciebie i podglądać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmniam. Ja mam w kuchni dwie lewe, więc będę zaglądać do Ciebie i podglądać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapraszam do odwiedzania i gotowania :)
UsuńDziś gotowalam pierwsze 5 minut jutro kolejne 5 minut i zobaczymy co z tego będzie :-)
OdpowiedzUsuńktos publikuje Twoj post zapewne bez Twojej wiedzy http://wiedzma60-kuchnia5przemian.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi, ale na szczęście jest są to tylko posty odsyłające do mojego bloga, więc wszystko jest ok.
UsuńDziś zrobiony, dziś zjedzony ;).. Pierwszy przepis, wiemy już, że nie ostatni :)... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie!mam pytanie ile to jest 80g soli w przeliczeniu na łyżki i czy czosnek w tym przepisie jest obowiązkowy?
OdpowiedzUsuńCzosnek nie jest obowiązkowy, ale pomijając go uzyska się zupełnie inny smaku schabu. 1 łyżka soli to ok. 19 g.
Usuńswietne przepisy,mam juz swoje lata I wciaz ucze sie czegos nowego,brawo za to ze dzielisz sie z nami swoimi przepisami:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ... mam male pytanie, czy moge uzyc swiezych ziol .. ? ... Dziekuje
OdpowiedzUsuńMożna, jednak trzeba dać ich dwa razy więcej niż suszonych.
UsuńSuper alternatywa dla sklepowych wędlin! Myślę, że idealnie nada się na kanapki z domowego pieczywa ;)
OdpowiedzUsuńNiestety wyszedł suchy...:( co mogłam zrobić źle? Renata
OdpowiedzUsuńJa korzystam z innego przepisu: wszystkie składniki ww. mieszam zagotowuję i do wrzątku wrzucam schab (u mnie 1,5 kg), od chwili kiedy zacznie się gotować czekam 5 minut i zestawiam z ognia. Następnego dnia (po ok. 12 godzinach) znowu na ogień i od chwili gdy się zacznie gotować to 5 minut. Wyjmuję taki gorący schab na folię aluminiową obsypaną majerankiem tymiankiem i cząbrem, szczelnie zawijam i tak pozostawiam do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Potem jeszcze schładzam w lodówce. I wychodzi kruchy:)
OdpowiedzUsuńAnia Kot
Ja również zostawiam 12 godz.Pozdrawiam serdecznie,życzę wszystkiego najlepszego .
Usuń