niedziela, 12 czerwca 2022

Jagodowo-truskawkowy sernik na zimno z owocami i galaretką

Taki sernik z galaretką i owocami mi się zamarzył :) Pomysł zrealizowałam i wyszło tak jak oczekiwałam, więc dzielę się z Wami przepisem. Bajecznie kremowy, efektowny i pyszny. Z mnóstwem owoców sezonowych i tych, które miałam pod ręką. Dzięki przeźroczystej galaretce owoce pięknie się eksponują, a całość cieszy oko ;) Do jego przygotowania potrzebujecie 2 tortownic i najlepiej jednego dnia, żeby sernik dobrze stężał i łatwiej było go przełożyć do większej tortownicy, udekorować owocami i zalać galaretkami. Koniecznie zróbcie sobie taki serniczek tego lata :) 

Składniki: 
Sernik (na tortownicę 21 cm): 

700 g sera twarogowego (może być z wiaderka)
7 łyżek cukru pudru 
2 płaskie łyżki żelatyny 
100 g jagód (mogą być mrożone) 
100 g truskawek 
Dodatkowo: 
2 opakowania galaretki przeźroczystej (wieloowocowej) 
100 g borówek 
100 g czereśni
100 g truskawek 
kilka malin 
1 mała pomarańcza 
kilka jeżyn 
kilka kawałków pokrojonego mango 





Sernik: Spód tortownicy o średnicy 21 cm lekko natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Truskawki i jagody (rozmrożone) zblendować na mus w dwóch oddzielnych dzbankach. Ser podzielić na dwie porcje, jedną dodać do truskawek, drugą do jagód. Do każdej z porcji dodać po 3 1/2 łyżki cukru pudru i zmiksować. 1/2 porcji żelatyny wlać do sera z truskawkami i zmiksować. Drugą porcję żelatyny wlać do sera z jagodami i zmiksować. Na sam środek naprzemiennie, lać raz porcję jagodową, raz truskawkową (tak jak w przypadku ciasta "zebra"), aż do wyczerpania składników. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Wykończenie: Stężały sernik obkroić na około i wyjąć z formy, przekładając go do góry dnem na środek tortownicy o średnicy 23 cm. Zdjąć spód z sernika i usunąć papier. Zapiąć rant większej tortownicy. Aby mieć pewność, że galaretka nie wypłynie, dokładnie uszczelnić zapięcie tortownicy od zewnętrznej strony np. taśmą klejącą i cały spód dodatkowo ciasno obwinąć folią spożywczą. 1 galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Owoce umyć i osuszyć. Pomarańczę obrać i pokroić na plasterki, truskawki pozbawić szypułek i pokroić na plasterki/kawałki, z czereśni usunąć ogonki (nie drylować, ponieważ sok może zabarwić galaretkę). Na około sernika poukładać dość ciasno owoce. Wlewać łyżką lekko gęstą (ale nie całkowicie tężejącą) galaretkę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić. Na wierzchu sernika ułożyć pozostałe owoce i łyżką nalewać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! 

Rady: Do sernika możecie dodać dowolne ulubione owoce, najlepiej sezonowe, ale takie, które sokiem nie zabarwią galaretki. Dla pewności, że galaretka nie wypłynie z tortownicy można dodatkowo zabezpieczyć brzegi rantem cukierniczym. Galaretkę należy wlewać łyżką, na dość ciasno ułożone owoce, dzięki temu owoce nie podniosą się do góry i pozostaną równomiernie rozłożone. Zamiast "zebry" z sernika można zrobić sernik warstwowy jagodowo-truskawkowy. Rozmiary blaszek najlepiej dobrać tak, żeby różnica w szerokości wynosiła ok. 2 cm. Jeśli używacie tortownic o średnicach np. 24 cm i 26 cm należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Sernik należy zrobić do 3/4 wysokości większej tortownicy, aby zmieściły się do niej owoce i galaretka na wierzchu. 

43 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Efektowny i zapewne pyszny! Mocno owocowy😋😋😋😋👏👍

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem 😳

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  4. Piękny i na pewno smaczny,wspaniała inspiracją

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszny, gorąco polecam :)

      Usuń
  5. Piękny i zapewne bardzo smaczny. Szkoda, że nie wystawiasz zdjęć w czasie przygotowania takich niełatwych deserów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sugestię :) Następnym razem postaram się cyknąć fotki z przygotowania :)

      Usuń
    2. Najlepiej film ;)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  7. Wyglada wspaniale. Mam pytanie, jak to zrobić żeby boki były tak gładkie? Przy wyjmowania ciasta z rantu galaretka na bokach nie uszkadza się i nie ma śladów po nożu, którym się odkrawa ja od formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam formy z silikonowym rantem i szklanym dnem, którą polecam do wszelkiego rodzaju serników i ciast na zimno. Wszystko pięknie odchodzi nie szarpiąc brzegów. Wystarczy obkroić cienkim nożem jednym ciągłym ruchem bez wyciągania go.

      Usuń
  8. Już jest na mojej liście do zrobienia 😍😍 wygląda niesamowicie a jest banalnie prosty ku mojemu zaskoczeniu! 😍😍🤩🤩 Gdy zobaczyłam go na IG oszalalam 🤩 uwielbiam twoje przepisy, dziękuję za te wszystkie szczegółowe opisy ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra Kocja13 czerwca 2022 23:25

      Mega się cieszę :) Dzięki za miłe słowa i oczywiście zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  9. Super, przede mną długi weekend, więc już wiem co pysznego zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ok efekt na imprezie murowany.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo proszę o podpowiedź: czy druga galaretkę wlać ostudzoną, ale całkiem w formie płynnej czy również trochę ścięta już, ale nie całkiem stężałą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna mieć trochę stężałą ale wciąż płynną konsystencję, aby wierzch sernika pozostał idealnie gładki. Jeśli pierwsza galaretka będzie już stężała ta na wierzchu nie powinna wypłynąć.

      Usuń
  12. Po prostu- wyśmienity 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  13. Wunderschön🩷🩷🩷

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny i taki prosty przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, jaki ser został użyty ? Ja wzięłam czerwony z Piątnicy i bardzo słabo mi się ściął, wręcz się rozlatywał pomimo ze całą noc i pół dnia był w lodowce. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam również sera z Piątnicy. Winą mogło być rozpuszczenie żelatyny w za gorącej wodzie. Żelatyna traci wtedy swoje właściwości żelujące.

      Usuń
  16. Jest może filmik jak robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, ale myślę, że przepis jest na tyle jasno opisany, że nie powinno być problemu z wykonaniem.

      Usuń
  17. Super wygląda, pasuje jeszcze go zrobic :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...