piątek, 19 stycznia 2024

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Obłędna, wyrazista w smaku, ekspresowa z przygotowaniu i niezwykle aromatyczna tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to idealna opcja na rozgrzewający posiłek w zimowe chłody. Uwielbiam kuchnię tajską, a to bez wątpienia jedna z moich ulubionych zup w ogóle ;) Kuchnia tajska to kompozycja wielu smaków i aromatów, a co za tym idzie, często długiej listy składników. Ale sam etap gotowania, po wcześniejszym przygotowaniu półproduktów odbywa się ekspresowo ;) Jeśli lubicie takie smaki, ta zupa za pewnością Was zachwyci :) 

Składniki: 
1 średnia pojedyncza pierś z kurczaka 
1/2 średniej czerwonej papryki 
1/2 małej cukinii 
100 g pieczarek 
4 łyżki kukurydzy 
1 średnia szalotka 
2 łyżki czerwonej pasty curry 
4 cm kawałek imbiru 
2 ząbki czosnku 
1/2 papryczki chili 
1 litr bulionu drobiowego 
300 ml mleka kokosowego 
2 łyżki sosu sojowego 
2 łyżki sosu rybnego 
1 łyżka oleju kokosowego 
2 łyżki soku z limonki 
Dodatkowo (do podania):
100 g makaronu ryżowego vermicelli (nitki) 
świeża kolendra 
czarny sezam 
cebulka dymka ze szczypiorem 
kawałki limonki 


Imbir obrać i wraz z czosnkiem posiekać drobno. Chili pokroić na plasterki (jeśli wolisz łagodniejszy smak zupy, usuń pestki). Szalotkę posiekać w pióra, paprykę pokroić na paski, cukinię w cieńsze półplasterki, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir z czosnkiem i chili. Dodać szalotkę, pastę curry i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka i przesmażyć. Dodać paprykę, cukinię i pieczarki, smażyć aż składniki lekko zmiękną. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, dodać sos sojowy i sos rybny. Gotować ok. 10-15 minut, aż warzywa będą lekko miękkie, ale pozostaną chrupiące. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i sok z limonki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z ugotowanym makaronem, posypać sezamem, dodać posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, kolendrę i cząstki limonki. Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Hi Twój przepis pasuje do naszych upodobań kulinarnych. Brzmi naprawdę rewelacyjnie. Jedyny problem dla mnie byłby sos rybny. Czy jest coś czym można by go zastąpić? I czy opuszczenie tego produktu ma duży wpływ na smak? Pewnie tak jest...
    Z góry dziękuję za wyjasnienia
    Pozdrawiam
    Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos rybny ma charakterystyczny, głęboki słony smak. Myślę, że ciężko znaleźć idealny odpowiednik ;) W ostateczności można dodać więcej sosu sojowego dawkując go pod swój smak :)

      Usuń
  2. Olu wspaniała zupa w ogole dania Twoje, wypieki cudowne z taką starannością pięknie i bardzo apetyczne brawo :) pozdrawiam serdecznie Al-dona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie :) Ta zupa to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup w ogóle :D

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...