poniedziałek, 29 stycznia 2024

Tort jagodowy z ananasem

Uniwersalny i prosty w przygotowaniu tort jagodowy z ananasem. Te dwa smaki na tyle mi współgrały, że postanowiłam połączyć ten duet w torcie, który powstał z okazji 12. urodzin bloga :) To tort dedykowany szczególnie tym z Was, którzy są ze mną niezmiennie od ponad dekady oraz tym, którzy codziennie dają mi kopa do działania, testują przepisy i aktywnie uczestniczą w tworzeniu tego miejsca :) Dziękuję Wam za obecność, wspólne gotowanie, każdy komentarz i tak piękne życzenia na social media z okazji tak ważnej dla mnie rocznicy :) To był piękny i bardzo pracowity czas, dziesiątki tysięcy godzin spędzonych w kuchni, przed aparatem i komputerem :) To miejsce jest moją przestrzenią w którą wkładam całe serce. Dzisiaj dziele się z Wami tą radością <3 Częstujcie się! 


Składniki (na tort o średnicy 20 cm):
Biszkopt: 
4 duże jajka L
130 g cukru  
100g mąki tortowej
65 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu  
szczypta soli 
Krem: 
660 ml śmietany 30%
250 g mascarpone 
3 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
100 g białej czekolady 
2 opakowania śmietan-fixu
Frużelina jagodowa:
300 g jagód (mogą być mrożone) 
1 1/2 łyżki cukru 
1/2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżka wody 
1 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
1/2 puszki ananasa 
3/4 szklanki syropu z ananasa
125 g borówek 
listki świeżej mięty 





Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. 
Frużelina: Jagody (mogą być mrożone) przełożyć do rondla dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce częściowo się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie i wlać od owoców. Podgrzać chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Frużelinę całkowicie wystudzić. 
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Partiami dodawać mascarpone i zmiksować przez chwilę. Dodać płynną, przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować. 
Ananasa odsączyć z syropu (syrop zachować) i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z ananasa, rozsmarować 1/2 porcji frużeliny i 1/2 porcji pokrojonego ananasa. Rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, pozostałą frużelinę, ananasa i 1/2 pozostałego kremu. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem. Do dekoracji wierzchu można użyć rękawa cukierniczego z tylką (u mnie Wilton M1). Na kremie ułożyć borówki i listki świeżej mięty. Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...