Obłędna, wyrazista w smaku, ekspresowa z przygotowaniu i niezwykle aromatyczna tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to idealna opcja na rozgrzewający posiłek w zimowe chłody. Uwielbiam kuchnię tajską, a to bez wątpienia jedna z moich ulubionych zup w ogóle ;) Kuchnia tajska to kompozycja wielu smaków i aromatów, a co za tym idzie, często długiej listy składników. Ale sam etap gotowania, po wcześniejszym przygotowaniu półproduktów odbywa się ekspresowo ;) Jeśli lubicie takie smaki, ta zupa za pewnością Was zachwyci :)
Składniki:
1 średnia pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 małej cukinii
100 g pieczarek
4 łyżki kukurydzy
1 średnia szalotka
2 łyżki czerwonej pasty curry
4 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 litr bulionu drobiowego
300 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki soku z limonki
Dodatkowo (do podania):
100 g makaronu ryżowego vermicelli (nitki)
świeża kolendra
czarny sezam
cebulka dymka ze szczypiorem
kawałki limonki
1 średnia pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 małej cukinii
100 g pieczarek
4 łyżki kukurydzy
1 średnia szalotka
2 łyżki czerwonej pasty curry
4 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 litr bulionu drobiowego
300 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki soku z limonki
Dodatkowo (do podania):
100 g makaronu ryżowego vermicelli (nitki)
świeża kolendra
czarny sezam
cebulka dymka ze szczypiorem
kawałki limonki
Imbir obrać i wraz z czosnkiem posiekać drobno. Chili pokroić na plasterki (jeśli wolisz łagodniejszy smak zupy, usuń pestki). Szalotkę posiekać w pióra, paprykę pokroić na paski, cukinię w cieńsze półplasterki, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir z czosnkiem i chili. Dodać szalotkę, pastę curry i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka i przesmażyć. Dodać paprykę, cukinię i pieczarki, smażyć aż składniki lekko zmiękną. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, dodać sos sojowy i sos rybny. Gotować ok. 10-15 minut, aż warzywa będą lekko miękkie, ale pozostaną chrupiące. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i sok z limonki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z ugotowanym makaronem, posypać sezamem, dodać posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, kolendrę i cząstki limonki. Smacznego!
Hi Twój przepis pasuje do naszych upodobań kulinarnych. Brzmi naprawdę rewelacyjnie. Jedyny problem dla mnie byłby sos rybny. Czy jest coś czym można by go zastąpić? I czy opuszczenie tego produktu ma duży wpływ na smak? Pewnie tak jest...
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za wyjasnienia
Pozdrawiam
Daria
Sos rybny ma charakterystyczny, głęboki słony smak. Myślę, że ciężko znaleźć idealny odpowiednik ;) W ostateczności można dodać więcej sosu sojowego dawkując go pod swój smak :)
UsuńOlu wspaniała zupa w ogole dania Twoje, wypieki cudowne z taką starannością pięknie i bardzo apetyczne brawo :) pozdrawiam serdecznie Al-dona
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :) Ta zupa to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup w ogóle :D
Usuń