Vol-au-vent to rodzaj przekąski z ciasta francuskiego w formie kominów (miseczek), które świetnie nadają się do faszerowania. Chociaż tę przekąskę często podaje się na ciepło np. z mięsnym farszem, to w wariancie na zimno może być nadziewana wszelkiego rodzaju pastami czy sałatkami i podawana jako tzw. finger food. Jeśli chcecie nadziać je mięsnym farszem np. z sosem, warto zrobić wyższy rant, nakładając na pełne okręgi więcej wyciętych kółek z dziurką. Z powodzeniem możecie wyciąć również okręgi o mniejszej średnicy i tym samym uzyskać więcej "miseczek" do nadziania. Ta wersja z pastą z awokado świetnie sprawdzi się na imprezach, na kolację czy jako posiłek np. do pracy czy szkoły ;)
Składniki (na 7 dużych sztuk):
1 arkusz (300 g) ciasta francuskiego xl
1 małe jajko (do wysmarowania ciasta)
Pasta z awokado:
1 dojrzałe awokado
3 duże jajka na twardo
1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka chili w płatkach
sól świeżo zmielona (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Dodatkowo:
100 g wędzonego na zimno łososia
koperek (do dekoracji)
1 arkusz (300 g) ciasta francuskiego xl
1 małe jajko (do wysmarowania ciasta)
Pasta z awokado:
1 dojrzałe awokado
3 duże jajka na twardo
1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka chili w płatkach
sól świeżo zmielona (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Dodatkowo:
100 g wędzonego na zimno łososia
koperek (do dekoracji)
Z ciasta francuskiego wyciąć za pomocą szklanki o średnicy ok. 8 cm 7 okręgów. Z pozostałego ciasta wyciąć resztę kółek szklanką, a w ich środku za pomocą kieliszka o średnicy ok. 4 cm kółka. Kółka ponownie zagnieść i rozwałkować wycinając okręgi szklanką i kółka w środku. Finalnie powinno być 14 okręgów z dziurką, po dwa na każde wcześniej wycięte 7 okręgów. 7 okręgów przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem. Na każde koło nakładać po 2 ringi, smarując każdą warstwę jajkiem. Kominki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 18 minut, aż wyrosną, rozwarstwią się i zarumienią. Upieczone kominki wystudzić. W misce za pomocą widelca rozgnieść awokado, dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać starte na tarce na dużych oczkach jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać. Kominki faszerować pastą, na wierzchu ułożyć kawałki łososia i koperek. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)