Obłędnie pyszna zupa-krem z kalafiorem i porem podkręcona dodatkowo wyrazistym w smaku serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także na ten bardziej uroczysty. Kremowa, delikatna, ale z fajnym twistem ;) Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
300 g kalafiora
1 mały por (biała i jasnozielona część)
100 g sera z zieloną pleśnią (green)
300 g kalafiora
1 mały por (biała i jasnozielona część)
100 g sera z zieloną pleśnią (green)
1 duży ziemniak
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/4 bulionu warzywnego
100 ml płynnej śmietany 18% lub 30%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/4 bulionu warzywnego
100 ml płynnej śmietany 18% lub 30%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do podania:
grzanki/czarny sezam/prażony słonecznik/kiełki
Do podania:
grzanki/czarny sezam/prażony słonecznik/kiełki
Pora pokroić w talarki. Ziemniaka w małą kostkę. W garnku rozpuścić masło z oliwą. Dodać pora i zeszklić. Dodać ziemniaka i chwilę podsmażyć. Dodać posiekane ząbki czosnku, kalafiora i zalać bulionem. Gotować do miękkości składników. Dodać pokruszony ser, przyprawy i śmietanę. Zblendować na gładki krem. Chwilę podgrzać. Zupę podawać z grzankami/groszkiem ptysiowym i/lub z pozostałymi składnikami. Smacznego!
Zupy są najlepsze. Dziękuję za pomysł. Jutro będzie na obiadek. Pozdrawiam Al
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńWitam, popieram zupy kremowe, sama robię bardzo często. Moim domownikom i gościom bardzo smakują. Najbardziej lubiany jest z porów, pycha. Pani przepis mnie zafascynował, niebawem też spróbuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo gorąco polecam :) Myślę, że zasmakuje ;)
UsuńJeszcze mały drobiazg - gorąco polecam uprażone pestki dyni, używam ich do wielu sałatek i zup kremowych.
OdpowiedzUsuńTeż podaję kremy z różnymi ziarenkami, pestkami dyni również :) Tutaj akurat postawiłam na słonecznik :)
UsuńUwielbiamy ta zupke, moja Mama ja robila( z zoltym serem i grzankami.Dzisiaj premiera z gorgonzola., czasami dorzucala male kuleczi z mielonego.Pace lizac.l
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ta zupke, moja Mama ja robila,co prawda z zoltym serem a dzisiaj bedzie premiera z gorgonzola.Juz sie ciesze.
OdpowiedzUsuńSuper :) Życzę smacznego :)
UsuńDzisiaj premiera z gorgonzola.Uwielbiamy te zupke.
OdpowiedzUsuń