środa, 15 marca 2023

Dwukolorowe naleśniki z serem i gruszką

Efektowne, dwukolorowe naleśniki to świetna opcja na obiad na słodko, śniadanie czy deser ;) Klasyczne twarogowe nadzienie wzbogacone jest tu dodatkiem karmelizowanej gruszki, która idealnie współgra z białym serem. Naleśniki po zwinięciu możecie dodatkowo obsmażyć na maśle. Zarówno w takim wydaniu jak i klasycznie smakować będą pysznie ;) Słodkiego dnia :)

Składniki: 
Naleśniki (na 8 sztuk): 
1 1/2 szklanki mąki
250 ml mleka 
250 ml wody 
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
1 łyżka kakao
Farsz:
500 g twarogu półtłustego
4 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu 
3 łyżki cukru pudru 
Gruszki: 
4 gruszki 
2 łyżki miodu 
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu 





Składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Odlać 1/3 ciasta i zmiksować z kakao. Ciemne ciasto przelać do dyspensera, butelki z dziubkiem lub małej butelki po wodzie mineralnej z otworem w nakrętce. Gruszki pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i gruszki. Posypać cynamonem. Smażyć na wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną. Ser utrzeć z jogurtem i cukrem pudrem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać ciemne ciasto naleśnikowe tworząc dowolny wzorek. Chwilę smażyć, aż ciasto się "zetnie". Zalać jasnym ciastem i smażyć do zarumienienia. Przewrócić na drugą stronę i usmażyć. Naleśniki posmarować serem i dodać gruszki. Zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt. Smacznego! 

Rady: Gruszki można również pokroić w kostkę, a podsmażone i przestudzone wymieszać z twarogiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...