Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w smaku i szybka w przygotowaniu. Zupa chrzanowa to idealna alternatywa dla żurku czy białego barszczu, które najczęściej goszczą na wielkanocnym stole. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować takiej zupy, gorąco polecam.
3 białe parzone kiełbasy
150 g wędzonego boczku
3 średnie ziemniaki
1 1/2 łyżki chrzanu
1 średnia marchew
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu (rosołu) drobiowo-wołowego
50 ml śmietany 18%
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Do podania:
jajka na twardo
rzeżucha
Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć w garnku, do zarumienienia i wytopienia się tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew pokrojoną w plasterki. Krótko podsmażyć i zalać bulionem. Dodać ziele, liście laurowe i majeranek. Gotować, aż ziemniaki i marchew będą prawie miękkie. Dodać pokrojoną na plasterki białą kiełbasę, chrzan i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo i rzeżuchą. Smacznego!
Rady: Jeśli boczek jest zbyt tłusty, część wytopionego tłuszczu można odlać. Zamiast boczku zupę można ugotować na wędzonym kościach ze schabu czy żeberek. Śmietanę 18 % można zastąpić śmietaną 30%. Ilość dodanego chrzanu zależy od preferencji, w tracie dodawania warto spróbować czy smak i ostrość zupy jest odpowiednia.
Zdjęcia są wprost oszałamiające !!!!Czy robiła Pani kurs fotografii ?
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to czytać :) Nie, nie robiłam :) Jestem samoukiem ;)
UsuńSuper smaczna zupa , robiłem żur z chrzanem a tu taka alternatywa . polecam
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń