wtorek, 28 marca 2023

Babka marchewkowo-pomarańczowa

Puszysta i aromatyczna babka marchewkowa z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy to moja kolejna propozycja na słodkość na wielkanocny stół. Szybka i prosta w wykonaniu, a dodatkowo ze składników, które z pewnością macie w domu. Ta babka jest pyszna i wilgotna, dzięki dodatkowi soku z pomarańczy i oleju, dłużej zachowuje świeżość :) Udanych wypieków! 

Składniki (na formę średnicy 23 cm): 
3 duże jajka (rozmiar L)
180 g drobnego cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
180 ml oleju rzepakowego 
300 g mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
250 g startej na drobnych oczkach marchewki 
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 
szczypta soli 
Dodatkowo (do formy):
1 łyżeczka masła 
2 łyżki bułki tartej
Lukier: 
1 białko z jajka 
180 g cukru pudru
1/2 łyżki soku z pomarańczy 
Dodatkowo (do dekoracji): 
1 łyżka płatków migdałowych 
1 pomarańcza
czekoladowe jajeczka 



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Do jajek dodać sól i ubić na puszystą masę stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Dolać olej i zmiksować. Dodawać po łyżce mąki cały czas miksując. Dodać skórkę, sok wyciśnięty z pomarańczy i startą marchew. Wymieszać. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Babkę lekko przestudzić. Białka utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Lekko ciepłą babkę polać lukrem i udekorować cząstkami pomarańczy, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajeczkami. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Super ale też musi być smaczna wygląda rewelacyjnie 😋😋😋😋🙋🙋🙋

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...