Puszysta i aromatyczna babka marchewkowa z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy to moja kolejna propozycja na słodkość na wielkanocny stół. Szybka i prosta w wykonaniu, a dodatkowo ze składników, które z pewnością macie w domu. Ta babka jest pyszna i wilgotna, dzięki dodatkowi soku z pomarańczy i oleju, dłużej zachowuje świeżość :) Udanych wypieków!
Składniki (na formę średnicy 23 cm):
3 duże jajka (rozmiar L)
180 g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
180 ml oleju rzepakowego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g startej na drobnych oczkach marchewki
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
szczypta soli
3 duże jajka (rozmiar L)
180 g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
180 ml oleju rzepakowego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g startej na drobnych oczkach marchewki
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
szczypta soli
Dodatkowo (do formy):
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
Lukier: 1 białko z jajka
180 g cukru pudru
1/2 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo (do dekoracji):
1 łyżka płatków migdałowych
1 pomarańcza
czekoladowe jajeczka
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Do jajek dodać sól i ubić na puszystą masę stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Dolać olej i zmiksować. Dodawać po łyżce mąki cały czas miksując. Dodać skórkę, sok wyciśnięty z pomarańczy i startą marchew. Wymieszać. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Babkę lekko przestudzić. Białka utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Lekko ciepłą babkę polać lukrem i udekorować cząstkami pomarańczy, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajeczkami. Smacznego!
Super ale też musi być smaczna wygląda rewelacyjnie 😋😋😋😋🙋🙋🙋
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Jest przepyszna :)
Usuń