Boskie w smaku i niezwykle efektowne faszerowane jajka na dwa sposoby - ze szpinakiem i burakami. Ciężko zdecydować, które smakują lepiej ;) Te z burakami są lekko słodkawe, ale zarazem wyraziste w smaku, dzięki dodatkowi chrzanu. Te ze szpinakiem podkręcone dodatkowo smakiem czosnku i gałki muszkatołowej idealnie komponują się z kremowymi żółtkami. Koniecznie zafundujcie sobie takie faszerowane jajka na Wielkanoc, albo na każdą inną okazję ;)
Składniki:
12 jajek (rozm. L)
Farsz szpinakowy:
6 żółtek z ugotowanych jajek
120 g szpinaku baby
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 płaskie łyżki majonezu
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Farsz buraczany:
6 żółtek z ugotowanych jajek
160 g (1 średnia sztuka) ugotowanych buraków
1 łyżeczka chrzanu
1 1/2 łyżki majonezu
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
2 łyżki rzeżuchy
12 jajek (rozm. L)
Farsz szpinakowy:
6 żółtek z ugotowanych jajek
120 g szpinaku baby
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 płaskie łyżki majonezu
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Farsz buraczany:
6 żółtek z ugotowanych jajek
160 g (1 średnia sztuka) ugotowanych buraków
1 łyżeczka chrzanu
1 1/2 łyżki majonezu
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
2 łyżki rzeżuchy
Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć i podzielić na dwie porcje.
Jajka faszerowane szpinakiem: Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę. Smażyć ok. 2 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Całkowicie wystudzić. Połowę żółtek rozetrzeć na gładką masę z majonezem. Dodać szpinak i zblendować na gładką pastę.
Jajka faszerowane burakami: Żółtka rozetrzeć widelcem z majonezem i chrzanem na gładką masę. Dodać starte na tarce na drobnych oczkach buraki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Farsze przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (otwarta gwiazda Wilton - M1) i faszerować połówki białek. Przed podaniem posypać rzeżuchą. Smacznego!
Rady: Dla podkręcenia smaku możecie dodać do farszów świeże zioła. Do farszu szpinakowego świetnie sprawdzi się bazylia czy pietruszka, do buraczkowego koperek lub szczypiorek.
Wygląda smakowicie, i chyba zagoszczą u mnie na wielkanocnym stole 😀
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, są naprawdę przepyszne :)
Usuń