Domowe smakuje lepiej ;) Tak jest również w przypadku majonezu, który przygotujecie w zaledwie 3 minuty. Przepis na domowy majonez ukazał się na blogu ponad 10 lat temu, dziś odświeżam Wam ten przepis, który wreszcie doczekał się nowych zdjęć ;) Pyszny, kremowy idealny nie tylko na wielkanocny stół, jako dodatek do jajek, sałatek czy past, ale także na co dzień jako dodatek do kanapek. Taki przepis warto mieć w zanadrzu, bo dokładnie wiecie jakie składniki zawiera, a dodatkowo możecie modyfikować jego smak według własnego gustu.
1 duże, wiejskie jajko
200 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
Jajko sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Wbić do wysokiego słoika. Dodać pozostałe składniki i zacząć miksować blenderem ręcznym od dna naczynia, pulsacyjnie, stopniowo przesuwając blender ku górze. Miksować do czasu, aż majonez będzie kremowy i gęsty. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!
będę próbować na najbliższą Wielkanoc
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńZrobię 😁
OdpowiedzUsuńSuper :) Życzę smacznego :)
UsuńSuper przepis , dzięki 😊
OdpowiedzUsuńMiło mi ;) Zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń