Wiosna! Wiosna w kalendarzu i na talerzu :D Dziś mam dla Was propozycję na pyszną, lekką, a zarazem pożywną sałatkę z serem burrata, awokado, pomidorkami i pesto z rukoli. Pyszne, śmietankowe wnętrze burraty idealnie komponuje się tutaj ze smakiem słodkich pomidorków, kremowym awokado i wyrazistym pesto. Zajadajcie na zdrowie ;)
Składniki:
1 burrata (125 g)
2 garście rukoli
10 czerwonych pomidorków paprykowych
1/2 awokado Hass
1 burrata (125 g)
2 garście rukoli
10 czerwonych pomidorków paprykowych
1/2 awokado Hass
1 łyżka soku z cytryny
Pesto:
2 garście rukoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka kremu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smak)
Pesto:
2 garście rukoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka kremu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smak)
Pesto: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto utrzeć w moździerzu lub zblendować.
Sałatka: Burratę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, awokado na plasterki. Awokado skropić sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć pesto, polać kremem balsamicznym, dodać rukolę, pomidorki, awokado i burretę. Polać oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Wygląda przepysznie! 💚💚💚
OdpowiedzUsuńJest pyszna, polecam :)
Usuń