Taki sernik z galaretką i owocami mi się zamarzył :) Pomysł zrealizowałam i wyszło tak jak oczekiwałam, więc dzielę się z Wami przepisem. Bajecznie kremowy, efektowny i pyszny. Z mnóstwem owoców sezonowych i tych, które miałam pod ręką. Dzięki przeźroczystej galaretce owoce pięknie się eksponują, a całość cieszy oko ;) Do jego przygotowania potrzebujecie 2 tortownic i najlepiej jednego dnia, żeby sernik dobrze stężał i łatwiej było go przełożyć do większej tortownicy, udekorować owocami i zalać galaretkami. Koniecznie zróbcie sobie taki serniczek tego lata :)
Sernik (na tortownicę 21 cm):
700 g sera twarogowego (może być z wiaderka)
7 łyżek cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
100 g jagód (mogą być mrożone)
100 g truskawek
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki przeźroczystej (wieloowocowej)
100 g borówek
100 g czereśni
100 g truskawek
kilka malin
1 mała pomarańcza
kilka jeżyn
kilka kawałków pokrojonego mango
Sernik: Spód tortownicy o średnicy 21 cm lekko natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Truskawki i jagody (rozmrożone) zblendować na mus w dwóch oddzielnych dzbankach. Ser podzielić na dwie porcje, jedną dodać do truskawek, drugą do jagód. Do każdej z porcji dodać po 3 1/2 łyżki cukru pudru i zmiksować. 1/2 porcji żelatyny wlać do sera z truskawkami i zmiksować. Drugą porcję żelatyny wlać do sera z jagodami i zmiksować. Na sam środek naprzemiennie, lać raz porcję jagodową, raz truskawkową (tak jak w przypadku ciasta "zebra"), aż do wyczerpania składników. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wykończenie: Stężały sernik obkroić na około i wyjąć z formy, przekładając go do góry dnem na środek tortownicy o średnicy 23 cm. Zdjąć spód z sernika i usunąć papier. Zapiąć rant większej tortownicy. Aby mieć pewność, że galaretka nie wypłynie, dokładnie uszczelnić zapięcie tortownicy od zewnętrznej strony np. taśmą klejącą i cały spód dodatkowo ciasno obwinąć folią spożywczą. 1 galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Owoce umyć i osuszyć. Pomarańczę obrać i pokroić na plasterki, truskawki pozbawić szypułek i pokroić na plasterki/kawałki, z czereśni usunąć ogonki (nie drylować, ponieważ sok może zabarwić galaretkę). Na około sernika poukładać dość ciasno owoce. Wlewać łyżką lekko gęstą (ale nie całkowicie tężejącą) galaretkę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić. Na wierzchu sernika ułożyć pozostałe owoce i łyżką nalewać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Rady: Do sernika możecie dodać dowolne ulubione owoce, najlepiej sezonowe, ale takie, które sokiem nie zabarwią galaretki. Dla pewności, że galaretka nie wypłynie z tortownicy można dodatkowo zabezpieczyć brzegi rantem cukierniczym. Galaretkę należy wlewać łyżką, na dość ciasno ułożone owoce, dzięki temu owoce nie podniosą się do góry i pozostaną równomiernie rozłożone. Zamiast "zebry" z sernika można zrobić sernik warstwowy jagodowo-truskawkowy. Rozmiary blaszek najlepiej dobrać tak, żeby różnica w szerokości wynosiła ok. 2 cm. Jeśli używacie tortownic o średnicach np. 24 cm i 26 cm należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Sernik należy zrobić do 3/4 wysokości większej tortownicy, aby zmieściły się do niej owoce i galaretka na wierzchu.
zjawiskowy
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńEfektowny i zapewne pyszny! Mocno owocowy😋😋😋😋👏👍
OdpowiedzUsuńBył pyszny, polecam :)
UsuńJestem pod wrażeniem 😳
OdpowiedzUsuńZachęcam do skorzystania z przepisu :)
UsuńPiękny
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny i na pewno smaczny,wspaniała inspiracją
OdpowiedzUsuńByła pyszny, gorąco polecam :)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPiękny i zapewne bardzo smaczny. Szkoda, że nie wystawiasz zdjęć w czasie przygotowania takich niełatwych deserów.
OdpowiedzUsuńDziękuję za sugestię :) Następnym razem postaram się cyknąć fotki z przygotowania :)
UsuńNajlepiej film ;)
UsuńCiekawy 😘
OdpowiedzUsuńZachęcam do skorzystania z przepisu :)
UsuńWyglada wspaniale. Mam pytanie, jak to zrobić żeby boki były tak gładkie? Przy wyjmowania ciasta z rantu galaretka na bokach nie uszkadza się i nie ma śladów po nożu, którym się odkrawa ja od formy?
OdpowiedzUsuńUżywam formy z silikonowym rantem i szklanym dnem, którą polecam do wszelkiego rodzaju serników i ciast na zimno. Wszystko pięknie odchodzi nie szarpiąc brzegów. Wystarczy obkroić cienkim nożem jednym ciągłym ruchem bez wyciągania go.
UsuńJuż jest na mojej liście do zrobienia 😍😍 wygląda niesamowicie a jest banalnie prosty ku mojemu zaskoczeniu! 😍😍🤩🤩 Gdy zobaczyłam go na IG oszalalam 🤩 uwielbiam twoje przepisy, dziękuję za te wszystkie szczegółowe opisy ❤️
OdpowiedzUsuńMega się cieszę :) Dzięki za miłe słowa i oczywiście zachęcam do zrobienia :)
UsuńSuper, przede mną długi weekend, więc już wiem co pysznego zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńOk efekt na imprezie murowany.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o podpowiedź: czy druga galaretkę wlać ostudzoną, ale całkiem w formie płynnej czy również trochę ścięta już, ale nie całkiem stężałą ?
OdpowiedzUsuńPowinna mieć trochę stężałą ale wciąż płynną konsystencję, aby wierzch sernika pozostał idealnie gładki. Jeśli pierwsza galaretka będzie już stężała ta na wierzchu nie powinna wypłynąć.
UsuńPo prostu- wyśmienity 😘😘😘
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńWyśmienity 😘
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWunderschön🩷🩷🩷
OdpowiedzUsuń
UsuńDanke schön
Piękny i taki prosty przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńWitam, jaki ser został użyty ? Ja wzięłam czerwony z Piątnicy i bardzo słabo mi się ściął, wręcz się rozlatywał pomimo ze całą noc i pół dnia był w lodowce. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżyłam również sera z Piątnicy. Winą mogło być rozpuszczenie żelatyny w za gorącej wodzie. Żelatyna traci wtedy swoje właściwości żelujące.
UsuńJest może filmik jak robić
OdpowiedzUsuńNiestety nie, ale myślę, że przepis jest na tyle jasno opisany, że nie powinno być problemu z wykonaniem.
UsuńSuper wygląda, pasuje jeszcze go zrobic :)
OdpowiedzUsuń