wtorek, 14 czerwca 2022

Eton mess z truskawkami

Eton mess to nic innego jak "bałagan", czyli niedbale wymieszane ze sobą rozgniecione owoce i ubita kremówka z dodatkiem bez. Całość tworzy niesamowicie spójną kompozycję i fajny efekt wizualny, przy niewielkim nakładzie pracy ;) Tym razem proponuję Wam wersję z truskawkami, bo sezon na nie trwa krótko, więc nie mogło ich zabraknąć w tym deserze :) 

Składniki (na 2 porcje):
300 g truskawek 
200 ml mocno schłodzonej śmietany 30% 
1 łyżka drobnego cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
40 g mini bez 


Truskawki zasypać cukrem i rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Schłodzoną śmietanę ubić z ekstraktem na gęsty krem. Połowę śmietany wymieszać niedbale z połową rozgniecionych truskawek. Na dno szklanek wsypać bezy. Dodać rozgniecione truskawki, truskawki ze śmietaną oraz samą śmietanę. Warstwy układać aż do wyczerpania składników. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Rady: Jeśli używacie większych bez, należy je lekko pokruszyć. 


6 komentarzy:

  1. Wygląda super i pewnie tak smakuje.
    Spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda inapewno dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...