niedziela, 30 kwietnia 2023

Czosnkowo-ziołowy chlebek do odrywania

Hit każdej imprezy ;) Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy piekę często, jednak zawsze znika tak szybko, że nie zdążę zrobić zdjęć ;) W końcu się udało i dzielę się z Wami moim przepisem na to przesmaczne pieczywo. Różnie się ono od tradycyjnego chleba tym, że kawałki ciasta zwinięte w harmonijkę odrywa się, zamiast kroić. Taki chlebek idealnie sprawdzi się na każdej imprezie czy też jako dodatek do dań z grilla. Szczerze, sam w sobie jest tak pyszny, że nie potrzeba tak naprawdę żadnych innych dodatków ;) Polecam upiec z podwójnej porcji, bo znaczna część potrafi zniknąć tuż po upieczeniu :D 


Składniki (na tortownicę 21 cm):
500 g mąki pszennej (typ 480)
250 ml ciepłej wody 
8 g suszonych drożdży  
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka soli 
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 
Masło czosnkowo-ziołowe: 
120 g masła w temperaturze pokojowej 
3 duże ząbki czosnku 
1 łyżka przyprawy do bruschetty 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżeczka oregano 
1/2 łyżeczki soli 






Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, cukier, drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie wlać olej i zagniatać ciasto rękami, do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt 50x30 cm o grubości około 5 mm. Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać widelcem. Masło rozsmarować na całym cieście, aż po brzegi. Wyciąć 6 długich pasków ciasta (wzdłuż dłuższego brzegu) o szerokości 5 cm. Każdy pasek zwinąć w harmonijkę. Zwinięte harmonijki ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia chlebka na ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół), przez około 35-40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego! 

Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie kuchennym i odstawić do podrośnięcia lub wyrobić i zostawić do wyrastania w wypiekaczu do chleba. Drożdże suszone (instant) można zastąpić świeżymi (ok. 30 g), należy wtedy sporządzić rozczyn z wody, łyżki mąki, cukru i pokruszonych drożdży i odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie całość wlać do mąki i dalej postępować wg przepisu. Do masła można dodać inne, ulubione zioła (koperek, bazylię, szczypiorek itd.) albo zrobić chlebek na ostro dodając np. płatki chili. 

5 komentarzy:

  1. Hej. Zamierzam upiec taki chlebek. Dam zać jak mi poszło🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Czy chlebekna imprezkę można upiec dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze znika w tym samym dniu, w którym jest pieczony :) Na pewno lepszy będzie na świeżo, ale można upiec dzień wcześniej i przechowywać np. zwinięty w papierową torbę w chlebaku.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za zwrotną wiadomość

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...