niedziela, 5 maja 2024

Makaron ze szparagami, szpinakiem i pomidorami

Pyszny, szybki w przygotowaniu makaron ze szparagami, szpinakiem i pomidorkami to idealna opcja na pożywny obiad. Kremowy sos śmietanowy świetnie podbija tutaj smak warzyw, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Sezon szparagowy trwa krótko, więc warto czerpać z niego pełnymi garściami :D Jeśli szukasz inspiracji na szparagowe pyszności koniecznie zobacz pozostałe przepisy na blogu (KLIK). Jeśli wolisz mięsną wersję tego dania, świetnie sprawdzi się tutaj dodatek wędzonego, chudego boczku czy piersi z kurczaka :D 

Składniki (na 2-3 porcje): 
200 g makaronu cavatappi (lub innego ulubionego) 
250 g zielonych szparagów 
120 g świeżego szpinaku baby
100 g pomidorków paprykowych 
1 średnia cebula 
2 duże ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek 
300 ml płynnej śmietany 18%
100 g mascarpone 
40 g startego sera grana padano 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
2 łyżeczki suszonych pomidorów 
1/2 łyżeczki tymianku 
sól (do smaku) 
świeżo zmielony czerwony (lub czarny) pieprz (do smaku) 
listki świeżej bazylii 
Dodatkowo: 
ser grana padano (do posypania) 



Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwie zeszklić cebulę i dodać czosnek. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i pokroić na trzy części. Dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Dodać śmietanę, mascarpone i ser. Doprawić przyprawami. Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zredukowania sosu. Dodać szpinak i wymieszać. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i zachować pół chochelki wody z gotowania. Wodę wlać do sosu. Makaron przełożyć do sosu, wymieszać i krótko podgrzać. Chwilę przed końcem gotowania dodać pokrojone na połówki pomidorki i doprawić do smaku. Makaron podać posypany serem i świeżą bazylią. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...