Hit każdej imprezy ;) Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy piekę często, jednak zawsze znika tak szybko, że nie zdążę zrobić zdjęć ;) W końcu się udało i dzielę się z Wami moim przepisem na to przesmaczne pieczywo. Różnie się ono od tradycyjnego chleba tym, że kawałki ciasta zwinięte w harmonijkę odrywa się, zamiast kroić. Taki chlebek idealnie sprawdzi się na każdej imprezie czy też jako dodatek do dań z grilla. Szczerze, sam w sobie jest tak pyszny, że nie potrzeba tak naprawdę żadnych innych dodatków ;) Polecam upiec z podwójnej porcji, bo znaczna część potrafi zniknąć tuż po upieczeniu :D
Składniki (na tortownicę 21 cm):
500 g mąki pszennej (typ 480)
250 ml ciepłej wody
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Masło czosnkowo-ziołowe:
120 g masła w temperaturze pokojowej
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do bruschetty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, cukier, drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie wlać olej i zagniatać ciasto rękami, do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt 50x30 cm o grubości około 5 mm. Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać widelcem. Masło rozsmarować na całym cieście, aż po brzegi. Wyciąć 6 długich pasków ciasta (wzdłuż dłuższego brzegu) o szerokości 5 cm. Każdy pasek zwinąć w harmonijkę. Zwinięte harmonijki ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia chlebka na ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół), przez około 35-40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!
Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie kuchennym i odstawić do podrośnięcia lub wyrobić i zostawić do wyrastania w wypiekaczu do chleba. Drożdże suszone (instant) można zastąpić świeżymi (ok. 30 g), należy wtedy sporządzić rozczyn z wody, łyżki mąki, cukru i pokruszonych drożdży i odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie całość wlać do mąki i dalej postępować wg przepisu. Do masła można dodać inne, ulubione zioła (koperek, bazylię, szczypiorek itd.) albo zrobić chlebek na ostro dodając np. płatki chili.
Hej. Zamierzam upiec taki chlebek. Dam zać jak mi poszło🙂
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Życzę smacznego :)
UsuńCzy chlebekna imprezkę można upiec dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze znika w tym samym dniu, w którym jest pieczony :) Na pewno lepszy będzie na świeżo, ale można upiec dzień wcześniej i przechowywać np. zwinięty w papierową torbę w chlebaku.
UsuńDziękuję bardzo za zwrotną wiadomość
Usuń