piątek, 28 kwietnia 2023

Tarta ze szparagami, szynką szwarcwaldzką i pomidorami

Obłędna tarta ze szparagami, szynką dojrzewającą i pomidorami na chrupiącym cieście francuskim. Przygotujecie ją naprawdę ekspresowo, więc świetnie sprawdzi się na szybki obiad, kolację czy imprezę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął, więc warto korzystać, a ta tarta z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych przepisów ;) 

Składniki (na formę o średnicy 28 cm): 
1 arkusz ciasta francuskiego xxl 
150 g szparagów 
2 średnie pomidory
7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 
1 średnia czerwona cebula 
Dodatkowo (masa jajeczna): 
3 duże jajka 
150 ml śmietany 30% 
2 łyżki jogurtu naturalnego 
3 łyżki startego sera grana padano
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 






Formę do tarty wylepić ciastem. Nadmiar ciasta ściąć nożem. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Na cieście ułożyć pokrojone na plastry pomidory, porwaną na kawałki szynkę, pokrojoną w pióra cebulę i szparagi. Składniki masy jajecznej roztrzepać w misce. Tartę zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół + termoobieg). Piec ok. 30-35 minut, aż masa jajeczna się zsiądzie, a boki ciasta się przyrumienią. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...