czwartek, 23 marca 2023

Biała kiełbasa zapiekana z cebulę, jabłkiem i śliwkami

Kiełbasa, jako składniki gości w mojej kuchni stosunkowo rzadko ;) Ale nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jej udziału :) Zapiekana z cebulą, jabłkami, śliwkami z dodatkiem miodu, wina i musztardy francuskiej smakuje wyśmienicie. Po takim świątecznym śniadaniu będziecie góry przenosić ;) 

Składniki (na 4 porcje): 
4 białe kiełbasy (400g) 
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 twarde, słodkie jabłko 
8 suszonych śliwek 
1 łyżka francuskiej musztardy 
200 ml białego wytrawnego wina (cydru lub piwa) 
2 łyżki oleju 
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczka miodu
4 kulki ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 



Cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać sos sojowy, miód, majeranek i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć do czasu, aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać wino i podgrzać, ściągając płaską łopatką z dna patelni resztki po smażeniu cebuli. Zawartość patelni przelać do naczynia żaroodpornego. Dodać ziele i liść, pokrojone jabłko (wraz ze skórką), śliwki i naciętą kiełbasę. Całość doprawić pieprzem i posmarować musztardą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż kiełbasa nabierze złotego koloru. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Świetne przepisy, które bardzo trafiają w moje gusta i zachecają do eksperymentowania. Nie mogę się doczekać, żeby je wypróbowywać. Tak trzymaj! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Zapraszam po inspiracje :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...