piątek, 24 marca 2023

Mazurek z lemon curd, bezami i malinami

Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie robiłam :) Kruche, maślane ciasto, obłędny krem angielski - lemon curd, na bazie soku z cytryny, jajek i masła, chrupiące bezy i kwaskowate maliny. Połączenie idealne :) Koniecznie upieczcie na Wielkanoc takiego mazurka, będzie bajecznie pysznie :) 

Składniki (na formę 35 cm x 11 cm):
Ciasto:
180 g mąki pszennej 
90 g zimnego masła 
1 żółtko 
50 g cukru pudru 
1 szczypta soli 
1 łyżka lodowatej wody 
Lemon curd: 
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (3 średnie cytryny)
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
160 g cukru
2 żółtka
2 duże jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
80 g masła 82 %
Dodatkowo: 
50 g bez 
20 g liofilizowanych malin (lub 200 g świeżych malin) 
10 czekoladowych jajeczek 



Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 40 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar formy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, docisnąć do spodu, nadmiar ciasta ściąć nożem. Spód ciasta nakłóć kilkukrotnie widelcem. Na cieście ułożyć arkusz papieru i obciążyć ciasto np. suchą fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec ciasto przez ok. 20 minut. Ciasto wystudzić.
Lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając trzepaczką przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć, rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Krem wystudzić. Jeśli krem będzie miał grudki można zmiksować go blenderem lub przetrzeć przez sitko. 
Na ciasto przełożyć lemon curd, udekorować bezami, malinami i czekoladowymi jajkami. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. wyglada super. Bede probowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie,może spróbuję go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i podobnie smakuje 😊 bardzo polecam 💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało, zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń
  4. Jest pyszny, orzeźwiający

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...