Kiełbasa, jako składniki gości w mojej kuchni stosunkowo rzadko ;) Ale nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jej udziału :) Zapiekana z cebulą, jabłkami, śliwkami z dodatkiem miodu, wina i musztardy francuskiej smakuje wyśmienicie. Po takim świątecznym śniadaniu będziecie góry przenosić ;)
Składniki (na 4 porcje):
4 białe kiełbasy (400g)
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 twarde, słodkie jabłko
8 suszonych śliwek
1 łyżka francuskiej musztardy
200 ml białego wytrawnego wina (cydru lub piwa)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
4 białe kiełbasy (400g)
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 twarde, słodkie jabłko
8 suszonych śliwek
1 łyżka francuskiej musztardy
200 ml białego wytrawnego wina (cydru lub piwa)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Świetne przepisy, które bardzo trafiają w moje gusta i zachecają do eksperymentowania. Nie mogę się doczekać, żeby je wypróbowywać. Tak trzymaj! Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Zapraszam po inspiracje :)
Usuń