czwartek, 9 lutego 2023

Zupa meksykańska z kurczakiem

Pyszna, pożywna, gęsta i bardzo rozgrzewająca zupa meksykańska z piersią kurczaka. Zamiana mięsa mielonego na chudą pierś z kurczaka sprawia, że danie jest mniej kaloryczne i zdrowsze. Świetnie więc sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek dla osób będących na diecie. Ta zupa to także idealne danie na zimowe chłody. Ilość chili możecie redukować, ale charakterystyczną cechą tej zupy jest właśnie pikanteria, która idealnie współgra ze słodyczą papryki i kukurydzy. 

Składniki: 
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 litr bulionu 
400 g passaty pomidorowej 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczki chili w płatkach 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)  
1 łyżeczka mielonej kolendry 
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo mielony (do smaku)
Do podania:
2 łyżki posiekanej natka pietruszki lub kolendry
1/2 limonki 


Pierś pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kostkę. Czosnek posiekać. W garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pierś i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę, zalać bulionem i passatą. Dodać koncentrat. Gotować na wolnym ogniu, aż papryka nieco zmięknie. Dodać odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę oraz przyprawy. Gotować kilka minut. Zupę podawać z cząstkami limonki i posiekaną pietruszką. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...