Pyszna, pożywna sałatka z chrupiącym kurczakiem, wyrazistym w smaku grana padano i soczystymi warzywami. Czy może być lepszy opcja na zdrowy i pyszny posiłek? Kropką nad i jest tutaj domowy sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Będzie pysznie. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki (na 2 porcje):
Pierś z kurczaka:
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
3/4 szklanki płatków kukurydzianych
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżki sosu sojowego
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
Pierś z kurczaka:
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
3/4 szklanki płatków kukurydzianych
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżki sosu sojowego
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
olej (do smażenia)
Warzywa:
Warzywa:
2 garście rukoli
4 liście sałaty lodowej
1 duży pomidor malinowy
1/2 średniego ogórka wężowego
1/2 średniej cebuli
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki startego sera grana padano
Sos czosnkowy:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu (może być light)
1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól świeżo zmielona (do smaku)
1 duży pomidor malinowy
1/2 średniego ogórka wężowego
1/2 średniej cebuli
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki startego sera grana padano
Sos czosnkowy:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu (może być light)
1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól świeżo zmielona (do smaku)
Pierś przekroić na pół. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jajko roztrzepać z musztardą i sosem sojowym. Płatki kukurydziane rozdrobnić w malakserze lub ugnieść tłuczkiem w woreczku. Wymieszać z bułką kartą. Piersi panierować w jajku i bułce z płatki i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Usmażone piersi wystudzić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Na talerzu ułożyć rukolę i porwaną na kawałki sałatę lodową. Dodać pokrojonego na ósemki pomidora, ogórka pokrojonego w plasterki, cebulę pokrojoną w piórka i kukurydzę. Posypać serem, szczypiorkiem i prażonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka. Składniki sosu wymieszać. Sałatkę polać sosem przed podaniem. Smacznego!
Super propozycja 🔥
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń