piątek, 10 lutego 2023

Karmelizowana brukselka

Słodka i ostra jednocześnie. Bajecznie pyszna o lekko orzechowym aromacie. Taka jest ta karmelizowana brukselka. Niczym nie przypomina tej mało smacznej rozgotowanej wersji, którą wiele osób kojarzy z dzieciństwa ;) To nie tylko świetny dodatek do drugiego dania, ale także idealna, samodzielna przekąska. Jeśli jeszcze nie jedliście brukselki w takim wydaniu, gorąco polecam spróbować :) 

Składniki: 
400 g brukselki 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka masła 
3 łyżki ciemnego sosu sojowego 
1 łyżka kremu balsamicznego 
1/2 łyżki miodu 
2 łyżeczki oleju sezamowego 
1 duży ząbek czosnku 
1/2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka płatków chili 
Do podania: 
4 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
1 łyżka jasnego sezamu 
1 łyżka czarnego sezamu 



Brukselkę krótko podgotować (najlepiej na parze) przez 2-3 minuty. Zahartować w zimnej wodzie. Pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać brukselkę i podsmażyć na mocnym gazie do zarumienienia. Sos sojowy, krem balsamiczny, przeciśnięty czosnek, miód, olej sezamowy i sok z cytryny wymieszać. Wlać do brukselki i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż brukselka skarmelizuje się i nabierze ciemnobrązowego koloru. Pod koniec smażenia brukselkę posypać płatkami chili. Podawać posypaną sezamem i startym grana padano. Smacznego! 

Rady: Brukselkę można także wymieszać z glazurą i upiec w piekarniku (górna grzałka funkcja grill). Brukselkę można podgotować tradycyjnie w wodzie. Warto wtedy dodać do wody łyżeczkę cukru i trochę mleka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...