Wilgotne, pożywne bułki twarogowe to świetna opcja dla osób będących na diecie wysokobiałkowej. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a smakują świetnie ;) Do ich przygotowania możecie użyć twarogu chudego lub półtłustego, a mąkę pszenną zastąpić np. orkiszową. Domowe pieczywo to idealny sposób na dobre rozpoczęcie dnia. Zgadzacie się?
Składniki (na 4 sztuki):
250 g twarogu
120 g mąki pszennej (lub więcej, jeśli ser jest wilgotny)
40 g otrębów owsianych (lub żytnich, pszennych)
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo (do posypania):
1 łyżka jasnego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
250 g twarogu
120 g mąki pszennej (lub więcej, jeśli ser jest wilgotny)
40 g otrębów owsianych (lub żytnich, pszennych)
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo (do posypania):
1 łyżka jasnego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać jajka i rozmieszać. Dodać mąkę, otręby proszek i sól. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formować bułki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spryskać wodą i posypać ziarnami sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec ok. 25-30 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Rady: Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Do bułek można dodać ulubione ziarna: pestki dyni, słonecznik czy siemię lniane. Mąkę pszenną można zastąpić np. mąką orkiszową. Twaróg można dodać chudy lub półtłusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)