środa, 1 lutego 2023

Mini calzone z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Pierogi calzone w wersji mini, czyli pizza w formie mini pierogów ;) Idealna przekąska na imprezę, kolację czy jako posiłek do szkoły lub pracy. Takie mini calzone mogą być podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś wersja z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Będzie pysznie :) 


Składniki (na ok. 20 szt): 
Ciasto: 
300 g mąki do pizzy typ 00
170 g ciepłej wody 
1 łyżeczka suszonych drożdży 
3/4 łyżeczki soli 
3/4 łyżeczki cukru 
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sos pomidorowy: 
5 łyżek domowego ketchupu (przepis KLIK)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
Dodatkowo: 
200 g mozzarelli w kawałku 
100 g szynki szwarcwaldzkiej
7 suszonych pomidorów
2 łyżeczki oregano  



Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Składniki sosu połączyć. Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać kawałek szynki i suszonego pomidora, posypać startym serem i oregano. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić dociskając widelcem. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...