Składniki (na dwie pizze o średnicy ok. 28 cm na cieniem cieście):
Ciasto:
300 g mąki pszennej
170 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1/2 szklanki domowego ketchupu (KLIK)
1 duży, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
Dodatki:
150 g mozzarelli
150 g sera gouda
50 g sera cheddar
1/4 strąka czerwonej papryki
1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 mała cebula czerwona
10 pomidorków paprykowych (lub koktajlowych)
10 czarnych oliwek
Ciasto:
Do mąki wsypać drożdże i sól. Wymieszać. Dolać wodę z cukrem oraz oliwę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.
Sos:
Składniki sosu wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w drobną kostkę, pomidorki na połówki, oliwki na plasterki. Mozzarellę pokroić, pozostałe sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Podrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrąg o średnicy patelni (u mnie 28 cm). Patelnię posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oliwy. Rozgrzać na średnim ogniu. Na patelnię przełożyć rozwałkowane ciasto. Przykryć pokrywką i "smażyć" na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, do czasu, aż spód się upiecze i zarumieni. Zdjąć z ognia, ciasto przełożyć na drugą stronę, równomiernie posmarować sosem, dodać ser oraz pozostałe składniki, posypać oregano. Ponownie wstawić na gaz, przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut do czasu, aż spód się zarumieni, a ser stopi. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Rady:
*Do pizzy możecie użyć dowolnych, ulubionych składników.
*Zamiast drożdży można użyć do ciasta proszku do pieczenia. Do tego przepisu wystarczy ok. 3/4 łyżeczki.
*Drożdże instant można zastąpić drożdżami świeżymi. W tym przepisie należy użyć ich 15 g i przygotować zaczyn z wody, drożdży, cukru i łyżki mąki, a następnie odstawić go na ok. 10 minut do podrośnięcia.
Muszę wypróbować. Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWitam, a czy na grillu ten przepis się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńN kamieniu tak ;)
Usuń