czwartek, 19 marca 2020

Kruche rogaliki z marmoladą

Bardzo kruche, słodkie i nieprzyzwoicie dobre, domowe rogaliki z marmoladą wieloowocową. Świetne na deser dla dzieci ;) Jeśli ciasto zagnieciecie w robocie kuchennym samo przygotowanie ich zajmie nie więcej niż 20 minut. Podstawą wszystkich kruchych wypieków jest odpowiednio dobrze schłodzone ciasto. Możecie nadziać je marmoladą, konfiturą lub czekoladą.




Składniki: (na ok. 24 małych rogalików):
Ciasto:
300 g mąki pszennej 
150 g zimnego masła
szczypta soli
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżka śmietany 18%
Nadzienie: 
200 g marmolady wieloowocowej (lub różanej) 
Dodatkowo:
1 białko (do wysmarowania rogalików) 
cukier puder (do oprószenia) 




Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać. Wymieszać. Dodać zimne pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Podzielić na 3 części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, uformować kulki i lekko je spłaszczyć. Schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, rozwałkowywać porcje ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Każdy z okręgów podzielić na 8 części. Na brzeg każdego trójkąta nałożyć po łyżeczce marmolady. Zwijać w rogaliki i zlepić wystające końce. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra dół) ok. 18-20 minut, do czasu, aż rogaliki się zarumienią. Studzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Rady: Ciasto na rogaliki możecie przygotować w większej ilości i zamrozić. W razie potrzeby (na kilka godzin przed planowanym pieczeniem) należy rozmrozić je wcześniej w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...