Panna cotta to jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam. Jest kremowa i bardzo delikatna, a dodatek kawy i wanilii nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ten deser rodem z Włoch zadomowił się u nas na dobre. Jeśli chcielibyście spróbować wersję waniliową z musem truskawkowym polecam Wam mój przepis, który znajdziecie tutaj. Polecam także świetną piegowatą tartę panna cottę mojego pomysłu.
Składniki:
400 ml śmietany 30%
150 ml mleka 3,2 %
4 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
5 łyżek cukru
1 laska wanilii
5 łyżeczek żelatyny + 1 łyżka gorącej wody
Śmietankę z mlekiem przelać do rondla dodać miąższ z wanilii i pusty strąk, oraz cukier. Podgrzać mieszając, ale nie doprowadzając co wrzenia. Zdjąć z ognia i usunąć strąk wanilii. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody. Dodać do śmietany z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Panna cottę przestudzić i przelać do silikonowych foremek lub małych filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem zamoczyć naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej było wyciągnąć deser. Smacznego!
Robiłam kiedyś kawową, jak dla mnie smakuje idealnie!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńja polecam kakaową, też jest świetna :)
OdpowiedzUsuńKakaową i czekoladową również mam w planach :)
Usuńależ musi być pyszna :) zapisuję i zrobię niebawem :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńjem oczami:) aksamitny, rozpływający się w ustach deser:D mmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńzrobię, muszę zrobić, dla takiego deserku warto na bok odłożyć nawet kolejny wypiek :) a kawa...moja ukochana ;) Pięknie podane Olu :)
OdpowiedzUsuńAgata, zrób koniecznie :)
UsuńMniam
OdpowiedzUsuń