Pyszny, pożywny żurek na bogato na domowym zakwasie :) Bardzo aromatyczny i treściwy. Z dodatkiem boczku, wiejskiej kiełbasy, białej kiełbasy, ziemniaków i jajka. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, choć dla miłośników zup, będzie to z pewnością naczelna pozycja o każdej innej porze roku ;) Polecam gorąco :)
350 g białej kiełbasy
150 g kiełbasy wiejskiej
100 g chudego, wędzonego boczku
500 ml domowego zakwasu na żurek (przepis KLIK)
1 l bulionu warzywnego
3 większe ziemniaki
3 suszone grzyby
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
80 ml śmietany 18%
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
jajka na twardo
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1/2 godziny. Boczek pokroić w kostkę lub na mniejsze cienkie plasterki. Kiełbasę wiejską i białą pokroić na plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć boczek, aż będzie rumiany i wytopi się tłuszcz. Dodać wiejską kiełbasę i podsmażyć, aż się zarumieni. Dodać ziemniaki i chwilę podsmażyć mieszając. Zlać bulionem, dodać pokrojone grzyby (wraz z wodą), obrany czosnek, ziele i liść. Gotować całość, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać białą kiełbasę, zakwas, roztarty w dłoniach majeranek i śmietanę (jeśli używasz gęstej śmietany prosto z lodówki zahartuj ją wcześniej odrobiną zupy). Doprawić solą i pieprzem i gotować kilka minut. Żurek podawać z ugotowanymi jajkami na twardo. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)