czwartek, 28 marca 2024

Cytrynowe mini serniczki

Pyszne, kremowe, słodkie i orzeźwiające jednocześnie cytrynowe mini serniczki to słodkość, która idealnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na wszelkiego rodzaju imprezach czy przyjęciach. Połączenie kremowości serniczków z cytrynowym kremem i puszystą bitą śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie je zróbcie, a wierzę, że często i chętnie będziecie wracać do tego przepisu :) 

Składniki (na ok. 12 sztuk): 
Spód:
140 g ciastek oreo 
Serniczki: 
500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej (może być dobrej jakości, gęsty z wiaderka) 
2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej) 
180 ml śmietanki kremówki (pomiń lub daj 1/2 porcji, jeśli używasz sera z wiaderka)
110 g cukru 
2 łyżki budyniu waniliowego 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
20 ml soku z cytryny 
skórka otarta z 1 cytryny 
Lemon curd: 
80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
80 g cukru
1 żółtka
1 duże jajko
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g masła 82 %
Dodatkowo: 
200 ml śmietany 30%
1/2 łyżki cukru pudru 
1 śmietan fix (opcjonalnie) 
Do dekoracji:
12 czekoladowych jajeczka 
pokruszone ciastka oreo 




Serniczki: Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzałka góra-dół). Twaróg zmielić trzykrotnie lub zblendować dokładnie z dodatkiem śmietany, tak, aby miał gładką konsystencję bez grudek. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piasek. Na dno papilotek wysypać ciastka, dociskając do dna. Twaróg bardzo krótko zmiksować tylko do połączenia się składników z wszystkimi składnikami. Masę serową przelać na spód z ciastkami prawie do wysokości papilotek. Do piekarnika (poziom niżej, niż będą piekły się serniczki) włożyć blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Serniczki wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu, aż brzegi serniczków się zetną, a środek pozostanie lekko "galaretowaty". Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić serniczki jeszcze około 10 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.
Lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając trzepaczką przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć, rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Krem wystudzić. Jeśli krem będzie miał grudki można zmiksować go blenderem lub przetrzeć przez sitko. 
Wykończenie: 
Serniczki posmarować lemon curdem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fixem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton M1) i udekorować wierzch serniczków. Na śmietanie ułożyć czekoladowe jajeczka. Smacznego! 

Rady: Serniczki wyjdą smaczniejsze, jeśli przygotujecie je z własnoręcznie zmielonego, dobrej jakości twarogu. Twaróg z pozostałymi składnikami należy miksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy, co zapobiegnie rośnięciu serniczków i ich pękaniu. Pieczenie serniczków (czy serników ogólnie) w tzw. kąpieli wodnej, z blaszką wypełnioną wodą, sprawia, że serniczki po upieczeniu są równe i nie opadają. Jeśli używacie mrożonych malin nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ekstrakt z wanilii można zastąpić dwoma łyżeczkami domowego cukru waniliowego lub pastą z wanilii. Do mini serniczków, zamiast standardowych, papierowych papilotek dobrze sprawdzą się te silikonowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...