poniedziałek, 25 marca 2024

Ciastka jajka

Efektowne, szybkie w przygotowaniu i przepyszne ciastka jajka to idealna propozycja na Wielkanocny stół. Ciastka są obłędnie kruche i maślane, a cytrynowy słodko-kwaśny krem wpisuje się tu idealnie :) Zamiast lemon curd możecie użyć gładkiego dżemu np. brzoskwiniowego czy anansowego, a cukier puder do posypania zastąpić np. lukrem królewskim. W każdym wariancie te ciacha smakować będą świetnie :) 


Składniki (na ok. 16-18 sztuk): 
Ciastka: 

300 g mąki pszennej 
150 g zimnego masła 
100 g cukru pudru 
1 jajko (rozmiar M)
szczypta soli 
Lemon curd: 
80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
80 g cukru
1 żółtka
1 duże jajko
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g masła 82 %
Dodatkowo: 
cukier puder (do oprószenia) 



Ciastka: Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieść szybko ciasto ręcznie lub w robocie. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Mocno schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i za pomocą foremki w kształcie jajka wykrawać ciastka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w połowie z nich wykroić kółko (np. za pomocą metalowej nakrętki lub małej, okrągłej foremki do ciastek). Porcję ciasta pozostałą po wycięciu kółek ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciasta, aż do wyczerpania składników. Wycięte ciastka od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10-12 minut, do lekkiego zarumieniania. Wystudzić na kratce. Ciastka z wyciętymi kółkami posypać cukrem pudrem. 
Lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając trzepaczką przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć, rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Krem wystudzić. Jeśli krem będzie miał grudki można zmiksować go blenderem lub przetrzeć przez sitko. 
Na całe ciastka w miejscu "żółtka" nałożyć ok. 1 1/2 łyżeczki kremu. Przykryć ciastkiem z wykrojonym kółkiem. Smacznego! 

Rady: Jeśli ciasto kruche nie chce połączyć się podczas zagniatania w jedną kulkę można dodać do niego ok. 1/2 lodowatej wody. 
Ciasto kruche nie lubi długiego wyrastania. Należy zagnieść je szybko i dobrze schłodzić. Ciasto najlepiej podzielić na dwie porcje i tę, którą nie wałkujemy od razu, trzymać zawiniętą w folię w lodówce. Można też wykroić wszystkie ciastka, przełożyć je na blaszkę, a na czas pieczenia pierwszej porcji ciastek, blaszkę wstawić do lodówki. Jeśli ciasto zbyt się ociepli (pod wpływem ciepła rąk lub temperatury w pomieszczeniu) można włożyć je na kilka minut do zamrażalki. Dbrze schłodzenie ciasto wpływa na jego kruchość i chrupkość, a także na to, aby podczas pieczenia, ciastka się nie "rozlały" tylko zachowały swój kształt. Kółka w ciastkach najlepiej wykrawać już po przełożeniu na blaszkę, dlatego, aby podczas przenoszenia nie odkształciły się i ładnie dopasowały się kształtem do pełnych ciastek jajek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...