poniedziałek, 4 marca 2024

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki

Wyrzucasz liście z rzodkiewki? ;) A wiesz, że można je jeść i co więcej są cennym źródłem wielu witamin w tym witaminy C :) Można wykorzystać je na wiele sposobów; użyć do sałatek, surówek, zup, czy farszu do pierogów lub krokietów. Pesto z liści rzodkiewek smakuje wybitnie. Jestem ogromną miłośniczką pesto, chyba w każdym wydaniu i często je robię, a to obok tego z rukoli jest moim ulubionym :) Możesz podać je z dowolny, ulubionym makaronem lub wykorzystać do posmarowania nim chrupiących grzanek. Koniecznie spróbuj :) 

Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu spaghetti 
Pesto: 
2 duże pęczki rzodkiewki (najlepiej ekologicznej) 
2 garście świeżej bazylii 
1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku 
40 g ziaren słonecznika 
50 g startego sera grana padano (lub parmezanu) 
70 ml oliwy z oliwek 
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżki soku z cytryny 
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo: 
ser grana padano lub parmezan (do posypania) 



Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na drobnych oczkach lub pokroić na mniejsze kawałki. Z rzodkiewek odciąć liście, przebrać je, umyć i przełożyć na wysokiego naczynia lub malaksera. Dodać pozostałe składniki i zblendować na gładko. Pesto podawać z ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem posypać startym serem. Pozostałą część pesto przełożyć do słoika, polać oliwą i  zamknąć zakrętką. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. oj pysznie wygląda jak zawsze smacznie. Liście z rzodkiewki też zjadam ale kroiłam i z jogurtem a to pesto jest interesujące. Dzięki za przepis. Pozdrawiam Aldona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo :) Polecam przepis, bo to pesto jest wybitnie dobre :D

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...