niedziela, 25 lutego 2024

Deser z jabłkami i budyniem

Pyszny i tani deser, który przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Chrupiące herbatniki, kremowy budyń, soczyste, prażone jabłka i bita śmietana, to bajeczne połączenie smaków, które urzeknie Cię swym smakiem :) Jeśli chcesz zaoszczędzić na czasie do deseru możesz użyć gotowych jabłek ze słoika :) Zafunduj sobie takie dobro, bo warto! :D 

Składniki (na 3 porcje): 
60 g maślanych herbatników 
Budyń: 
250 ml mleka 
1/2 opakowania (20 g) budyniu waniliowego 
1 łyżka cukru lub erytrytolu 
Jabłka: 
2 duże jabłka 
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 
1 łyżeczka cynamonu 
Bita śmietana: 
200 g śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru pudru 
Dodatkowo: 
1/2 łyżki gorzkiego kakao
3 kostki gorzkiej czekolady 



Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, wlać 1 łyżkę wody, dodać cukier waniliowy i cynamon. Poddusić mieszając do czasu, aż tylko lekko zmiękną, ale zachowają chrupkość. Jabłka całkowicie wystudzić. Herbatniki rozkruszyć w malakserze lub w woreczku za pomocą np. tłuczka. Na dno szklanek wsypać herbatniki, wystudzony budyń. Posypać gorzkim kakao. Ułożyć warstwę jabłek i ubitą na sztywno śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...