Pyszny i tani deser, który przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Chrupiące herbatniki, kremowy budyń, soczyste, prażone jabłka i bita śmietana, to bajeczne połączenie smaków, które urzeknie Cię swym smakiem :) Jeśli chcesz zaoszczędzić na czasie do deseru możesz użyć gotowych jabłek ze słoika :) Zafunduj sobie takie dobro, bo warto! :D
Składniki (na 3 porcje):
60 g maślanych herbatników
Budyń:
250 ml mleka
1/2 opakowania (20 g) budyniu waniliowego
1 łyżka cukru lub erytrytolu
Jabłka:
2 duże jabłka
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Bita śmietana:
200 g śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 łyżki gorzkiego kakao
3 kostki gorzkiej czekolady
60 g maślanych herbatników
Budyń:
250 ml mleka
1/2 opakowania (20 g) budyniu waniliowego
1 łyżka cukru lub erytrytolu
Jabłka:
2 duże jabłka
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Bita śmietana:
200 g śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
1/2 łyżki gorzkiego kakao
3 kostki gorzkiej czekolady
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, wlać 1 łyżkę wody, dodać cukier waniliowy i cynamon. Poddusić mieszając do czasu, aż tylko lekko zmiękną, ale zachowają chrupkość. Jabłka całkowicie wystudzić. Herbatniki rozkruszyć w malakserze lub w woreczku za pomocą np. tłuczka. Na dno szklanek wsypać herbatniki, wystudzony budyń. Posypać gorzkim kakao. Ułożyć warstwę jabłek i ubitą na sztywno śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)