piątek, 29 marca 2024

Babka kajmakowa

Pyszne, puszysta babka kajmakowa z boską polewą z masy krówkowej i czekolady :) Idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Zrobisz ją ekspresowo z zaledwie kilku składników :) Możesz upiec ją w tradycyjnej formie do babki, keksówce lub w formie małych babeczek np. do koszyczka. Słodkich świąt :) 

Składniki: 
4 duże jajka (rozmiar L - w temperaturze pokojowej) 
110 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
250 g masy kajmakowej  
280 g mąki pszennej 
szczypta soli 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
125 ml oleju 
Polewa: 
50 g masy kajmakowej 
40 ml śmietany 30%
70 g białej czekolady 
Dodatkowo (do formy): 
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej (mąki lub kaszy manny) 



Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką kartą. Mąkę z proszkiem i solą przesiać przez sito. Jajka wbić do miski. Ubijać mikserem stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy jajka będą ubite na puszystą masę dodać masę kajmakową i zmiksować do połączenia. Dodawać mąkę w 3 porcjach na przemian z olejem i cały czas miksować. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) ok. 45 minut, co suchego patyczka. Wystudzić na kratce. W rondelku podgrzać na mały gazie śmietankę z kajmakiem. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. Polewę lekko przestudzić. Babkę polać polewą. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...