sobota, 9 marca 2024

Babeczki z wiśniami i kremem straciatella

Czekoladowe babeczki z konfiturą wiśniową i kremem straciatella to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ekspresowe w przygotowaniu, przepyszne i świetne zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większe imprezy czy uroczystości. To połączenie smaków, które Was zachwyci :) Koniecznie spróbujcie. 

Składniki (na 10 sztuk):
Babeczki: 
150 g mąki 
20 g gorzkiego kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
100 g miękkiego masła 
100 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
2 jajka rozmiar M 
100 ml mleka 
Nadzienie: 
10 łyżeczek konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego 
Krem: 
300 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone 
1/2 łyżki cukru pudru
40 g startej na tarce gorzkiej czekolady 


Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodać po jednym jajku i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę z kakao oraz mleko. Całość zmiksować. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami (lub jeśli używasz sztywnych foremek ułożyć ja na blaszce do pieczenia). Nakładać po łyżce ciasta, dodać łyżeczkę konfitury i ponownie łyżkę ciasta. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra dół) i piec ok. 22-25 minut, do suchego patyczka. Babeczki wystudzić na kratce. Śmietanę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Dodać startą czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton - M1) i udekorować babeczki. Smacznego! 

Rady: Do babeczek można także dodać świeże wydrylowane wiśnie, wiśnie mrożone lub z kompotu. 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...