poniedziałek, 5 lutego 2024

Pączki z marmoladą

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami ;) Aby tradycji stało się zadość w tym dniu, nie może zabraknąć tłustoczwartkowych słodkości, w tym puszystych, domowych pączków. Ten przepis jest niewielką modyfikacją tego, który już od lat gości na blogu ;) Warto go odświeżyć, żebyście mieli pod ręką przed czwartkowym smażeniem :) Te pączki są wyjątkowo puszyste i bajecznie dobre. Poniżej znajdziecie też kilka niezawodnych wskazówek, dotyczących ciasta na pączki i samego ich smażenia. Pieczcie i zajadajcie ze smakiem :) A po więcej przepisów na słodkości na tłusty czwartek zapraszam tutaj (KLIK). 


Składniki:
530 g mąki tortowej (+ mąka do podsypania)
szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
4 żółtka (z jajek rozm. M)
1 jajko (rozmiar M) 
70 g cukru
1 łyżka domowego, cukru waniliowego 
50 g stopionego masła
2 łyżki wódki lub spirytusu 
Dodatkowo:
marmolada różana 
1 litr oleju (do smażenie)
cukier puder (do posypania) 




Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodać łyżkę mąki i cukier. Pozostawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, rozkłócone jajko z żółtkami, wódkę, cukier i cukier waniliowym. Wyrobić (ręcznie, w robocie lub automacie do chleba) gładkie elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dodać stopione masło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto wyrobić ponownie na stolnicy wysypanej mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 2-2,5 cm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi o średnicy ok. 7-8 cm. Wycięte pączki ułożyć na obsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 20-30 minut. 
W dużym szerokim rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej do temperatury 175 stopni. Smażyć partiami pączki (po 2-4 sztuki) z obu stron na rumiano. Usmażone pączki przełożyć na ręcznik papierowy. Pączki nadziewać marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną tylką (u mnie Wilton nr 230). Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego! 

Rady: 
  • Składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione, luźne, ale na tyle elastyczne, aby dało się formować pączki. Należy unikać podsypywania zbyt dużej ilości mąki.  
  • Ciasto na pączki nie powinno być za słodkie. Zbyt duża ilość cukru w cieście powoduje, że szybciej się rumienią przy smażeniu.  
  • Pączki można również smażyć na smalcu.   
  • Dodatek alkoholu do ciasta nie jest konieczny, ale sprawi, że pączki będą chłonąć mniej tłuszczu.
  • Pączki można również uformować drugą metodą: rwać kawałki ciasta (ok. 80-85g) i formować kuli. Każdą kulkę spłaszczyć, na środek nałożyć po łyżeczce (lub więcej) marmolady różanej i zlepić brzegi ciasta formując kulkę. 
  • Temperatura oleju powinna wynosić 175 stopni - jeśli będzie wyższa, pączki zbyt szybko się zrumienią, a w środku pozostaną niedopieczone, jeśli temperatura będzie niższą, pączki wsiąkną więcej tłuszczu. Najlepiej w tym celu posłużyć się termometrem cukierniczym, jednak jeśli takiego nie posiadamy, można sprawdzić stopień rozgrzania tłuszczu wrzucając do niego kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli od razu wokół niego pojawią się bąbelki, wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić - temperatura jest odpowiednia do smażenia.   
  • Pączki należy smażyć partiami, jeśli będziemy smażyć jednocześnie większą ich ilość, temperatura tłuszczu znacznie się obniży, tym samym pączki będą bardziej chłonąć tłuszcz.  
  • Pączki smażymy po ok. 1 1/2-2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...