środa, 7 lutego 2024

Donuty - amerykańskie pączki z dziurką

Donaty, czyli amerykańskie pączki z dziurką robi się podobnie, jak nasze klasyczne pączki nadziewane ;) Czyli bazą jest tutaj po prostu ciasto drożdżowe :) Charakterystyczną cechą tych pączków jest dziurka i bogate zdobienie, najczęściej w postaci kolorowych lukrów polewy i cukrowych posypek :) To idealna słodkość na tłusty czwartek. 

Składniki:
250 g mąki tortowej (+ mąka do podsypania)
szczypta soli
125 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 jajko (rozmiar M) 
25 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
40 g stopionego masła
1 łyżki wódki lub spirytusu 

Lukier: 
1 szklanka cukru pudru 
1/2 łyżki soku malinowego 
1/2 łyżki cytryny 
odrobina wody 
Dodatkowo (do posypania):
cukrowa posypka 


Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodać łyżkę mąki i cukier. Pozostawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, rozkłócone jajko, wódkę, cukier i cukier waniliowym. Wyrobić (ręcznie, w robocie lub automacie do chleba) gładkie elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dodać stopione masło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto wyrobić ponownie na stolnicy wysypanej mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wyciąć dziurkę, za pomocą kieliszka. Ciasto z dziurek ponownie zagnieść i rozwałkować wykrawając kolejne okręgi. Wycięte pączki ułożyć na obsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 20-30 minut. W dużym szerokim rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej do temperatury 175 stopni. Donaty smażyć partiami (po 2-4 sztuki) z obu stron na rumiano, po około 1 min na stronę. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy. Składniki lukru utrzeć lub zmiksować. Lekko przestudzone pączki maczać w lukrze, a następnie w posypce. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...