sobota, 3 lutego 2024

Orzechowe mini pączki serowe

Mini pączki z serków z dodatkiem budyniu o smaku orzechowo-karmelowym to ekspresowa słodkość idealna na Tłusty Czwartek. Te pączki są przyjemnie wilgotne i miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe lub w dniu smażenia. Wyczuwalny przyjemny aromat orzechowy świetnie podkręca smak tych małych słodkości ;) 

Składniki:
220 g mąki
20 g budyniu orzechowo-karmelowego (lub orzechowego)
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 średnie jajka
300 g gęstego serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka wódki lub spirytusu
olej (do smażenia)
cukier puder (do posypania)


Do przesianej mąki dodać budyń (proszek), sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do suchych składników dodać jajka, serek homogenizowany i wódkę. Całość zmiksować. Olej rozgrzać do temp. ok. 180 stopni. Za pomocą łyżeczki zamoczonej w gorącym oleju wrzucać porcje ciasta. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe pączki odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...