Obłędny kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to idealna propozycja na szybki, sycący obiad w stylu chińskim ;) Cały sekret tego dania tkwi w odpowiedniej równowadze słodkiego i kwaśnego smaku sosu oraz w krótkim, ale intensywnym podsmażeniu mięsa i warzyw. Dzięki temu mięso jest soczyste, a warzywa zachowują swą jedność i chrupkość. Tak przygotowanego kurczaka możecie podać z ryżem lub z makaronem ryżowym, wg gustu ;)
Składniki (na 4 porcje):
Mięso:
2 średnie, pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku
Warzywa:
2 duże, czerwone papryki
1 średnia marchew
1 średnia cebula
Dodatkowo:
5 kawałków ananasa z puszki
Sos:
100 ml soku z ananasa (z puszki)
180 ml wody
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki łagodnego ketchupu
2 łyżki sosu słodkiego chili
2 łyżki octu ryżowego
1 1/2 łyżki (mniej lub więcej wg uznania) cukru (najlepiej trzcinowego)
Mięso:
2 średnie, pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku
Warzywa:
2 duże, czerwone papryki
1 średnia marchew
1 średnia cebula
Dodatkowo:
5 kawałków ananasa z puszki
Sos:
100 ml soku z ananasa (z puszki)
180 ml wody
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki łagodnego ketchupu
2 łyżki sosu słodkiego chili
2 łyżki octu ryżowego
1 1/2 łyżki (mniej lub więcej wg uznania) cukru (najlepiej trzcinowego)
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
4 łyżki oleju ryżowego (do smażenia)
Do podania:
200 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
1/2 łyżki jasnego sezamu
1/2 łyżki czarnego sezamu
posiekany szczypiorek z dymką
Dodatkowo:
4 łyżki oleju ryżowego (do smażenia)
Do podania:
200 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
1/2 łyżki jasnego sezamu
1/2 łyżki czarnego sezamu
posiekany szczypiorek z dymką
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym, imbirze i przeciśniętym czosnku. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ok. 3 cm kostkę. Cebulę przekroić na cztery części i każdą warstwę w ok. 3 cm kostkę. Marchew obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Składniki sosu połączyć. W woku mocno rozgrzać olej. Dodać kurczak i smażyć na mocnym gazie. Dorzucić warzywa i smażyć, aż lekko zmiękną. Dodać ananasa i całość zalać sosem. Gotować cały czas mieszając, kilka minut, aż sos się zredukuje. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym lub/i octem/cukrem. Sos podawać z ugotowanym ryżem. Przed podanie posypać sezamem i szczypiorkiem z dymką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)