poniedziałek, 12 lutego 2024

Kokosanki

Kokosanki to jedne z tych ciastek do których możemy wykorzystać białka pozostałe np. z tłustoczwartkowych wypieków. Przygotowuje się je ekspresowo z zaledwie kilku składników. Po upieczeniu są bajecznie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Te ciacha to prawdziwa niebiańska rozkosz :) Skusisz się? ;) 


Składniki:
3 białka (110 g) z jajek L 
szczypta soli
120 g drobnego cukru
220 g wiórków kokosowych
30 g stopionego masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
50 g stopionej gorzkiej czekolady 




Do białek dodać szczyptę soli. Ubić mikserem na średnich obrotach. Kiedy białka podwoją swoją objętość stopniowo dosypywać cukier. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i sztywna. Do piany dodać wiórki kokosowe, stopione i przestudzone masło oraz mąkę. Delikatnie wymieszać całość do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) porcje ciasta, zachowując większe odstępy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 18-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Upieczone kokosanki polać roztopioną, gorzką czekoladą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...