czwartek, 22 lutego 2024

Chleb twarogowy z płatkami owsianymi i ziarnami

Ekspresowy w przygotowaniu, mega pożywny i zdrowy chleb twarogowy z ziarnami i płatkami owsianymi to idealna baza do pysznych i zdrowych śniadań czy kolacji ;) To chleb raczej z tych cięższych, "mięsistych", a dzięki dużej zawartości białka i błonnika bardziej sycący od tych drożdżowych na mące pszennej :) Przygotujesz go w zalewie kilka minut z kilku składników. Możesz dodać do niego ulubione ziarna czy orzechy, a wierzch zamiennie posypać makiem, czarnuszką czy słonecznikiem. Piecz i zajadaj na zdrowie :D 

Składniki (na 1 mały bochenek): 
250 g twarogu 
2 jajka M
150 g płatków owsianych 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki soli 
60 g pestek dyni 
60 g pestek słonecznika 
30 g nasion chia (lub siemienia lnianego) 
Dodatkowo (do posypania):
jasny sezam 
siemię lniane 



Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze. Ser z jajami zblendować. Dodać płatki, sól i proszek do pieczenia. Całość zblendować do połączenia się składników. Dodać ziarna i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zwilżonymi wodą dłońmi uformować bochenek chleba. Wierzch posypać sezamem i siemieniem. Chleb piec około 40-45 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół), aż wierzch się zarumieni. Chleb studzić na kratce. Smacznego! 

Rady: Jeśli chcesz upiec większy bochenek podwój listę składników i wydłuż czas pieczenia do 1 godziny. 

4 komentarze:

  1. Mój chlebek poleciał do piekarnika, trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój zaraz będzie w piekarniku się opalał 🙃🙃 jedyne smaczne wyjście przy problemach z laktozą i glutenem

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...