Ekspresowy w przygotowaniu, mega pożywny i zdrowy chleb twarogowy z ziarnami i płatkami owsianymi to idealna baza do pysznych i zdrowych śniadań czy kolacji ;) To chleb raczej z tych cięższych, "mięsistych", a dzięki dużej zawartości białka i błonnika bardziej sycący od tych drożdżowych na mące pszennej :) Przygotujesz go w zalewie kilka minut z kilku składników. Możesz dodać do niego ulubione ziarna czy orzechy, a wierzch zamiennie posypać makiem, czarnuszką czy słonecznikiem. Piecz i zajadaj na zdrowie :D
Składniki (na 1 mały bochenek):
250 g twarogu
2 jajka M
150 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60 g pestek dyni
60 g pestek słonecznika
30 g nasion chia (lub siemienia lnianego)
Dodatkowo (do posypania):
jasny sezam
siemię lniane
250 g twarogu
2 jajka M
150 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60 g pestek dyni
60 g pestek słonecznika
30 g nasion chia (lub siemienia lnianego)
Dodatkowo (do posypania):
jasny sezam
siemię lniane
Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze. Ser z jajami zblendować. Dodać płatki, sól i proszek do pieczenia. Całość zblendować do połączenia się składników. Dodać ziarna i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zwilżonymi wodą dłońmi uformować bochenek chleba. Wierzch posypać sezamem i siemieniem. Chleb piec około 40-45 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół), aż wierzch się zarumieni. Chleb studzić na kratce. Smacznego!
Rady: Jeśli chcesz upiec większy bochenek podwój listę składników i wydłuż czas pieczenia do 1 godziny.
Mój chlebek poleciał do piekarnika, trzymajcie kciuki
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńMój zaraz będzie w piekarniku się opalał 🙃🙃 jedyne smaczne wyjście przy problemach z laktozą i glutenem
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń