poniedziałek, 5 czerwca 2023

Mini serniczki z malinami

Kremowa, serowa słodkość, która z każdym kęsem smakuje lepiej :) Mini serniczki to świetna opcja na deser, przyjęcie, imprezę czy dodatek do kawy. Szybkie i proste w przygotowaniu. Słodkie serniczki w połączeniu z kwaskowatymi malinami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aby wyszły perfekcyjne, warto trzymać się kilku zasad, które znajdziecie w radach ;) Będzie pysznie :) 


Składniki (na 12 sztuk): 
Spód:
140 g ciastek oreo 
Serniczki: 
500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej (może być dobrej jakości, gęsty z wiaderka) 
2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej) 
200 ml śmietanki kremówki (pomiń lub daj 1/2 porcji, jeśli używasz sera z wiaderka)
110 g cukru 
2 łyżki budyniu waniliowego 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo: 
200 g malin (mogą być mrożone)





Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzałka góra-dół). Twaróg zmielić trzykrotnie lub zblendować dokładnie z dodatkiem śmietany, tak, aby miał gładką konsystencję bez grudek. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piasek. Na dno papilotek wysypać ciastka, dociskając do dna. Twaróg bardzo krótko zmiksować tylko do połączenia się składników z cukrem, ekstraktem, jajkami i budyniem. Masę serową przelać na spód z ciastkami prawie do wysokości papilotek. Na wierzchu ułożyć maliny. Do piekarnika (poziom niżej, niż będą piekły się serniczki) włożyć blaszkę wypełnioną szklanką wody. Serniczki wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu, aż brzegi serniczków się zetną, a środek pozostanie lekko "galaretowaty". Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić serniczki jeszcze około 10 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny. Smacznego! 

Rady: Serniczki wyjdą smaczniejsze, jeśli przygotujecie je z własnoręcznie zmielonego, dobrej jakości twarogu. Twaróg z pozostałymi składnikami należy miksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy, co zapobiegnie rośnięciu serniczków i ich pękaniu. Pieczenie serniczków (czy serników ogólnie) w tzw. kąpieli wodnej, z blaszką wypełnioną wodą, sprawia, że serniczki po upieczeniu są równe i nie opadają. Jeśli używacie mrożonych malin nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ekstrakt z wanilii można zastąpić dwoma łyżeczkami domowego cukru waniliowego lub pastą z wanilii. Do mini serniczków, zamiast standardowych, papierowych papilotek dobrze sprawdzą się te silikonowe. 

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...