niedziela, 4 czerwca 2023

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Pochwała prostoty :) Jeden z klasycznych włoskich makaronów, który uświadamia jak niewiele trzeba czasu i produktów, by stworzyć posiłek idealny. Wystarczy kilka najlepszej jakości składników i góra 15 minut, by rozkoszować się smakiem tej pasty. To niezaprzeczalnie jeden z moich ulubionych makaronów. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie to nadróbcie :) Będzie pysznie i do syta :) 

Składniki (na 1 porcję):
100 g makaronu spaghetti 
50 ml oliwy z oliwek extra vergine 
1 1/2 ząbka czosnku 
1/2 papryczki chili 
1/4 pęczka natki pietruszki 
sól morska świeżo zmielona 
Opcjonalnie (do podania): 
2 łyżki startego parmezanu 




Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wodę z gotowania zachować. Na patelnię wlać oliwę. Pogrzać na bardzo małym gazie. Dodać pokrojoną w plasterki chili (bez pestek, jeśli wolicie mniejszą ostrość) i smażyć ok. 2 minut. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smażyć ok. 1 minuty, pilnując, aby za mocno się się nie zarumienił. Dodać 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, doprawić solą i dodać bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość pogrzać, chwilę, aż oliwa połączy się z wodą tworząc, aksamitny sos. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Opcjonalnie posypać startym parmezanem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...