wtorek, 6 czerwca 2023

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Obłędne w smaku, puszyste drożdżówki wypełnione po brzegi truskawkami i chrupiącą kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapach podczas pieczenia jest nieziemski, a drożdżówki smakują najlepiej jeszcze lekko ciepłe, tuż po upieczeniu. Sezon truskawkowy w pełni, koniecznie więc zafundujcie sobie taki domowy, pyszny wypiek :) 

Składniki (na 6 dużych sztuk): 
Bułki: 
300 g mąki pszennej 
130 ml ciepłego mleka 
25 g świeżych drożdży 
szczypta soli 
1 duże jajko 
60 g cukru 
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
60 g stopionego masła 
400 g truskawek 
Kruszonka: 
100 g mąki 
50 g zimnego masła 
60 g cukru 
Dodatkowo: 
1 jajko (do wysmarowania drożdżówek)




Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać sól, rozkłócone jajko, cukier i cukier waniliowy oraz podrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewać masło cały czas wyrabiając, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie zagnieść kruszonkę, umyć, ususzyć i pozbawić szypułek truskawki i pokroić je na ćwiartki. Podrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 6 równych porcji (po około 100 g każda). Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę. Przełożyć na blaszkę i spłaszczyć placami na okrągły placek o grubości ok. 1 1/2 cm. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. W każdej drożdżówce, na środku zrobić wgłębienie za pomocą np. dna szklanki. We wgłębieniach ułożyć truskawki. Drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumieniania. Studzić na kratce. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za fajne różnorodne , domowe przepisy, które są na czasie. Zwłaszcza te które ukazują się akurat gdy mamy sezon na różne produkty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce i warzywa w sezonie smakują najlepiej :) Trzeba korzystać, ile się da :) Takie też przepisy będą się sukcesywnie pojawiać na blogu :D Zapraszam po inspirację ;)

      Usuń
  2. Mam suche drożdże, ile powinnam ich dodać ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...