Obłędne w smaku, puszyste drożdżówki wypełnione po brzegi truskawkami i chrupiącą kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapach podczas pieczenia jest nieziemski, a drożdżówki smakują najlepiej jeszcze lekko ciepłe, tuż po upieczeniu. Sezon truskawkowy w pełni, koniecznie więc zafundujcie sobie taki domowy, pyszny wypiek :)
Składniki (na 6 dużych sztuk):
Bułki:
300 g mąki pszennej
130 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
Bułki:
300 g mąki pszennej
130 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 duże jajko
60 g cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
60 g stopionego masła
400 g truskawek
Kruszonka:
100 g mąki
50 g zimnego masła
60 g cukru
Kruszonka:
100 g mąki
50 g zimnego masła
60 g cukru
Dodatkowo:
1 jajko (do wysmarowania drożdżówek)
Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać sól, rozkłócone jajko, cukier i cukier waniliowy oraz podrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewać masło cały czas wyrabiając, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie zagnieść kruszonkę, umyć, ususzyć i pozbawić szypułek truskawki i pokroić je na ćwiartki. Podrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 6 równych porcji (po około 100 g każda). Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę. Przełożyć na blaszkę i spłaszczyć placami na okrągły placek o grubości ok. 1 1/2 cm. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. W każdej drożdżówce, na środku zrobić wgłębienie za pomocą np. dna szklanki. We wgłębieniach ułożyć truskawki. Drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumieniania. Studzić na kratce. Smacznego!
Super 🔥
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńDziękuję za fajne różnorodne , domowe przepisy, które są na czasie. Zwłaszcza te które ukazują się akurat gdy mamy sezon na różne produkty.
OdpowiedzUsuńOwoce i warzywa w sezonie smakują najlepiej :) Trzeba korzystać, ile się da :) Takie też przepisy będą się sukcesywnie pojawiać na blogu :D Zapraszam po inspirację ;)
UsuńMam suche drożdże, ile powinnam ich dodać ?
OdpowiedzUsuń8 gramów ;)
Usuń