Uwielbiam budyń jaglany chyba w każdym wydaniu :) Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ten deser w różnych wariantach smakowych. Dziś połączenie, które wg mnie jest idealne :) Budyń na bazie mleka kokosowego w towarzystwie pysznej frużeliny truskawkowej ;) Uwielbiam taki duet, szczególnie zaserwowany mocno schłodzony ;)
Składniki (na 3 porcje):
Kokosowy budyń jaglany:
100 g kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego
250 ml mleka
1 1/2 łyżki cukru lub erytrytolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina truskawkowa:
250 g truskawek
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru lub erytrytolu
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki kokosa w kawałkach
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą do czasu, aż woda z płukania będzie całkowicie czysta. Kaszę przełożyć do rondla, dodać mleko kokosowe i mleko oraz cukier. Gotować na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i całość zgęstnieje. Ciepłą kaszę zmiksować dokładnie blenderem na gładką konsystencję budyniu. Wystudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym gazie, aż truskawki puszczą sok i lekko się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do truskawek i wymieszać. Podgrzać chwilę mieszając, aż frużelina zgęstnieje. Wystudzić. Do szklanek przełożyć budyń. Na budyń dać frużelinę. Posypać kawałkami kokosa. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)