wtorek, 2 maja 2023

Kokosowy budyń jaglany z frużeliną truskawkową

Uwielbiam budyń jaglany chyba w każdym wydaniu :) Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ten deser w różnych wariantach smakowych. Dziś połączenie, które wg mnie jest idealne :) Budyń na bazie mleka kokosowego w towarzystwie pysznej frużeliny truskawkowej ;) Uwielbiam taki duet, szczególnie zaserwowany mocno schłodzony ;) 

Składniki (na 3 porcje): 
Kokosowy budyń jaglany: 
100 g kaszy jaglanej 
250 ml mleka kokosowego 
250 ml mleka 
1 1/2 łyżki cukru lub erytrytolu 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Frużelina truskawkowa: 
250 g truskawek 
1/2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżka cukru lub erytrytolu 
1 łyżka wody 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
3 łyżki kokosa w kawałkach 




Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą do czasu, aż woda z płukania będzie całkowicie czysta. Kaszę przełożyć do rondla, dodać mleko kokosowe i mleko oraz cukier. Gotować na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i całość zgęstnieje. Ciepłą kaszę zmiksować dokładnie blenderem na gładką konsystencję budyniu. Wystudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym gazie, aż truskawki puszczą sok i lekko się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do truskawek i wymieszać. Podgrzać chwilę mieszając, aż frużelina zgęstnieje. Wystudzić. Do szklanek przełożyć budyń. Na budyń dać frużelinę. Posypać kawałkami kokosa. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...