Obłędne, ciężkie, wilgotne, słodkie i mocno czekoladowe brownie z truskawkami to jak dla mnie deser idealny. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. To jedno z tych ciast, które kusi nie tylko zapachem, ale także wyglądem. "Zakalcowate" wnętrze i chrupiąca, szklista, charakterystyczna dla brownie "skorupka" na wierzchu, czyni to ciasto wyjątkowym. Do jego przygotowania koniecznie użyjcie najlepszej jakości składników - czekolady z minimum 70% zawartością kakao, prawdziwego masła i jajek od szczęśliwych kur ;) Będzie pysznie :)
Składniki (na formę o średnicy 25x21 cm lub mniejszą):
200 g czekolady 70%
200 g masła 82%
3 wiejskie jajka rozmiar L
200 g czekolady 70%
200 g masła 82%
3 wiejskie jajka rozmiar L
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g mąki pszennej
Dodatkowo:
120 g truskawek
40 g posiekanej mlecznej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g mąki pszennej
Dodatkowo:
120 g truskawek
40 g posiekanej mlecznej czekolady
Masło podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Dodać 200 g czekolady połamanej na kawałki. Odczekać 1 minutę, aby czekolada się ociepliła i podgrzewając na bardzo małym gazie wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Zdjąć z palnika i wystudzić. Jajka krótko ubić z cukrem i ekstraktem, tak, aby tylko podwoiły objętość. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszać trzepaczką. Dodać przesianą mąkę i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników. Truskawki umyć, usunąć szypułki i dokładnie osuszyć. Pokroić na cienkie plasterki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i posypać mleczną czekoladą. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 30-35 minut. Brzegi ciasta powinny być upieczone, na wierzchu powinna utworzyć się charakterystyczna szkląca "skorupka", a środek ciasta powinien być tylko lekko ścięty. Brownie przed pokrojeniem całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego!
Wspaniale podany przepis, wypróbuję na weekend 😍😍😍
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo dobre ciasto.Polecam.Marcin.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i zapraszam po więcej inspiracji :)
Usuń